Archive: December 2010

Становище на НЗОК за сроковете на отпускане на протоколи за биологични средства

Мили приятели,

Цитираме сайта на НЗОК дословно:

16.12.2010
Уточнение на НЗОК във връзка с публикация в пресата
Във връзка с публикация в пресата относно сроковете за отпускане на скъпоструващи лекарства с решение на Комисията по чл.78, т.2 от Закона за здравно осигуряване, НЗОК предоставя следн...

Пациентите с ревматологични заболявания няма да останат без животоподдържащите медикаменти

Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев сключи споразумение с Асоциацията на собствениците на частни аптеки. Документът гарантира, че дори при спиране на плащания за биологични средства от страна на НЗОК, аптеките ще продължат да ги предоставят на болните при същите условия.

Подписването на такова споразумение се наложи след като за пореден път НЗОК забави плащания към фармацевтите и по този начин стана невъзможно за повечето аптеки да закупуват скъпоструващи лекарства. Сред медикаментите, чиято доставка е затруднена, са и биологичните средства.

Споразумението...

Стотици пациенти с ревматологични заболявания, заплашени от инвалидизация, заради административни проблеми

Пациентите с ревматологични заболявания ще останат без животоподдържащи медикаменти. Това стана ясно след проверка на Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев (БСБББ). От Националната аптечна колегия потвърдиха пред представители на БСБББ, че скъпоструващите животоподдържащи медикаменти, т.нар.биологични средства, които се използват за потискане на част от ревматологичните заболявания, вече няма да се закупуват от аптеките. Проблемът е, че НЗОК е задлъжняла на фармацевтите с близо 70 млн.лв. и лекарствата, които се заплащат от държавата няма да бъдат предоставяни. На този ет...

Аптеките ще спрат да предоставят скъпоструващи лекарства

Мили приятели,

В последните 2 дни в медиите изтича информация, че аптеките у нас ще спрат да предоставят скъпоструващи лекарства. Свързах се с Антон Вълев от Национална аптечна колегия, който коментира тази новина за медиите. На въпрос дали проблемът ще засегне пациентите с ревматологични заболявания, ползващи Хумира и Енбрел, той заяви че за жалост точно това ще се случи. По думите му НЗОК дължи над 70 млн.лв. на аптеките, които не могат повече да си позволяват да закупуват скъпи медикаменти. От касата са обяснили, че парите за 2010 г. са изчерпани.
Други пациенти, които вероя...