Бедните страдат повече от артрит

Австралия отделя 31% от бюджета за здраве за артритни и мускулно-скелетни заболявания. Според проучване в Бризбейн хората, живеещи в бедност са изложени на 42% по-голям риск от артрит, отколкото останалите.

Проучванете разкрива, че 30% от хората в бедните квартали съобщават, че имат артрит, докато при богатите процентът е 18,5. Това обявява международното издание Arthritis Care & Research. Един от авторите, д-р Шарън Бренън, коментира че зависимостта между мястото, където човек живее и артрита е важно откритие. „Хората с това заболяване страдат от нисък стандарт на живот. Симптомите на артрита като болка и скованост, водят до инвалидизация“, казва тя.  „Резултатите сочат, че усилията ни трябва да се насочат и към хората и към средата на живот. Факт е, че затлъстяването и ниския стандарт на живот са рискови фактори при артрита, но това е първото проучване, което показва връзката между местоживеене и заболяване', коментира още Бренън.

Проучването е първият опит да се докаже зависимост между човек, местоживеене и заболяването артрит. Използвани са данни за 10,757 мъже и жени на възраст между 40 и 65 г., с различен социално-икономически статус, от 200 различни квартала на Бризбейн, Австралия.

„Един от факторите може би е свързан с липсата на възможности за повече физическа активност“, смята д-р Бренън.

В Австралия артритът и мускулно-скелетните заболявания са на първо място по отделени средства от бюджета за здраве (31%,1,2 млрд.долара). Остеоартритът и ревматоидният артрит са най-често срещаните артритни заболявания в страната.

По статия от: http://www.medicalnewstoday.com/releases/241054.php