Какво е лечението при синдром на Сьогрен?

Лечението на пациенти със синдром на Сьогрен е насочено към областите на тялото, които са засегнати, за да се предотвратят усложнения и инфекции. Пълно излекуване от заболяването до момента не е открито.

Сухотата в очите може да бъде подпомогната с изкуствени сълзи, смазочни медикаменти, които се поставят през нощта, свеждане до минимум използването на сешоари за коса. Когато сухотата в очите стане по-значителна, е нужна намесата на специалисти-офталмолози, които да предпишат лечение за стимулиране на сълзите. Циклоспорин капки (Restasis) са одобрени медикаментозни капки, които могат да  намалят възпалението на слъзните жлези, като по този начин подобряват тяхната функция. При появата на признаците на инфекция в окото конюктивит, гной или прекомерно зачервяване и болка, трябва да се направи незабавна консултация с лекар. Лененото масло е препоръчително за проблемите със синдрома на сухото око.

При сухота в устата се препоръчва пиене на много течности, овлажняване на въздуха, и адекватна стоматологична помощ за избягване на кариесите. Жлезите могат да бъдат стимулирани да произвеждат слюнка чрез смучене на лимон без захар или капки глицерин, поставяни с тампони. Допълнително лечение на сухотата в устната кухина, се прилага посредством стимуланти за слюнчените жлези, като пилокарпин (Salagen) и cevimeline (Evoxac). Тези лекарства трябва да се избягват от хора с определени сърдечни заболявания, астма или глаукома. Изкуствената слюнка може да облекчи много от проблемите, свързани с сухота в устата. Използването на масло с витамин Е също има известен успех при този проблем. Инфекциите на устата и зъбите изискват бърза намеса от специалист, за да се избегнат по-тежки усложнения.

Морският (физиологичен) разтвор в назални спрейове може да помогне при сухота в носа. При вагинална сухота се препоръчват лубриканти.

Източник: http://www.mavicevap.com/medi/bg/1331.html