EULAR View-points on SARS-CoV-2 vaccination in patients with RMDs

Позиция на Европейската лига срещу ревматичните заболявания (EULAR) относно ваксинирането срещу SARS-CoV-2 при пациенти с ревматологични заболявания

Информацията е актуална към декември 2020

 Пандемията от COVID-19 разтърси всички страни на живота ни през 2020. Тя се отрази и на хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания по отношение на достъпа до здравни грижи. В момента с развитието на ваксините бъдещето изглежда по-добро. Възможността за ваксинация, разбира се, поражда и много въпроси, особено от хора, които са лекувани с медикаменти, потискащи имунната система. За да отговори на всички породили се въпроси Европейската лига за борба с ревматизма (EULAR) създаде работна група от свои членове - пациенти, професионалисти по здравни грижи и ревматолози с опит в областта, която се занимава със съответните аспекти.

Информацията е основана на знанията, налични към този момент, отчитайки факта, че все още не са налични специфични данни за действието на ваксините за COVID-19 при пациенти с ревматични заболявания като цяло и такива, които са лекувани с лекарства потискащи имунната система. В следващите месеци очакваме, че ще се натрупа все повече релевантна информация. Когато четете това, моля, имайте предвид, че този текст ще бъде обновен, когато има нова информация.

Най-общо в националните програми за ваксинация се използват няколко различни типа ваксини. Всички ваксини, които в момента са в процес на разработка специално за COVID-19 не са живи ваксини и те  не могат да Ви заразят с вируса, нито не могат да Ви инфектират или да  променят генетичната Ви информация. Тези ваксини могат да се използва безопасно при пациенти с ревматични  заболявания също и при пациенти на лечение, което влияе на имунната система. Други видове ваксини, които не са живи, са одобрени и се прилагат безопасно при пациенти на имуносупресия. Бихме искали да подчертаем, че няма причина пациентите с ревматични заболявания и тези на лечение с имуноподтискащи медикаменти да се въздържат от ваксиниране.

В момента в напреднала фаза на разработка и тестване са следните видове SARS-CoV-2 ваксини. Ваксини базирани на mRNA (тези на Pfizer/BioNTech и Moderna), базирани на адюванти и протеини (Novavax), векторни ваксини (Astra-Zeneca и Janssen)

 

За предпочитане е ваксината да се приложи, когато заболяването не е в активна  фаза, както и преди планирано имуносупресивно лечение, ако е възможно. Разбира се, това не винаги е възможно. Ваксината е най-ефективна, когато количеството или нивото на имуносупресия е ниско; ясно е, че рискът от активизиране на заболяването е реален и следователно не е препоръчително да намалявате дозата на лекарството си.

Разбира се, вашият лекуващ лекар може да даде друга препоръка, базирана на вашето специфично състояние и/или медикаментите, които приемате, ако имате съмнения, консултирайте се с ревматолог.

Освен срещу SARS-CoV-2, силно препоръчително е, пациентите на имуносупресивна терапия  да поставят и пневмококова ваксина и такава срещу грип.

 

 

Често задавани въпроси от пациенти с ревматични заболявания, които използват имуноподтискащи медикаменти

В: Трябва ли да се ваксинирам?

О: Разумно решение е всеки да се ваксинира срещу COVID-19

 

В: Трябва ли да се ваксинирам с приоритет?

О: Различните страни имат различни правила. Много държави в момента поставят възрастните хора и настанените в места за продължителна грижа, както и персонала, който се грижи за тях като приоритетни за ваксинация

 

В: Има ли ваксина, която е по-подходяща за мен, отколкото друга? 

О: Прекалено рано е да се каже. С наличната информация, ваксинирането с която и да е ваксина е по-добър вариант, отколкото никакво ваксиниране.

 

В: Прекарах COVID-19 и се възстанових от него. Трябва ли да се ваксинирам?

О: В момента няма данни, но се счита, че ваксинирането след прекаран COVID-19 е безопасно и потенциално допринася за допълнителна защита.

 

В: Мога ли да се ваксинирам, ако приемам анти-ревматични или имуноподтискащи медикаменти? 

О: Да, можете. Единственото изключение може да е Rituximab (Мабтера). Ако ползвате Rituximab (Мабтера), моля, консултирайте се с ревматолог.

 

В. Ваксините взаимодействат ли си с моите медикаменти? 

О: Не.

 

В: С кого трябва да се посъветвам преди ваксинацията - личния лекар или ревматолога?

О: Ако имате специфичен въпрос, ревматологът би трябвало да е предпочитаният източник на информация.

 

В: Какви данни са необходими, за да взема правилното решение за мен? 

О: Активно ли е  заболяването Ви, лекарствената терапия и възможни придружаващи заболявания.

 

В: А какви са страничните ефекти?

О: В момента е малко рано за категоричен отговор, но за момента тестовете показват, че ваксините срещу COVID-19 са безопасни и страничните ефекти са съпоставими с тези на ваксините срещу грип. 

 

В: Какво да направя в случай на активиране на основното ми заболяване? 

О: Свържете се с ревматолог, за да обсъдите.

 

В: Ако имам притеснителни странични ефекти? 

О: Малко вероятно е, но свържете се с ревматолога си.

 

В: Ваксината ще активира ли моето заболяване?

О: Малко вероятно е, но все още нямаме достатъчно опит.

 

В: Ще трябва ли да се ваксинирам всяка година, подобно на противогрипната ваксина?

О: Най-вероятно, да.

 

В: Какви са дългосрочните страничните ефекти от ваксината? 

О: Малко рано е за категоричен отговор, но към момента ваксините са определено безопасни. 

 

В: По-застрашен ли съм да се разболея от  COVID-19?

О: Не, няма данни, че рискът от заболяване при пациенти с ревматични заболявания  е по-висок.

 

В: По-застрашен ли съм от тежко протичане на болестта? 

О: Не сте застрашени, заради самото Ви заболяване като цяло, но ако има налице засягане на важни органи (например, ако сте на хемодиализа, заради бъбречна недостатъчност или имате засягане на белите дробове) рискът е по-голям.

 

В: Медикаментите, които приемам, увеличават ли риска от  по-тежко протичане на заболяването?

О: Повечето от медикаментите, приемани за лечение на ревматични заболявания, не се свързват с по-тежко протичане на COVID-19. До този момент единствено приемът на повече от 10 мг кортикостероиди на ден и лечението с Rituximab (Мабтера) се свързват с по-лоши прогнози във връзка с протичане на болестта.


 

Източник: https://www.eular.org/eular_sars_cov_2_vaccination_rmd_patients.cfm 22.01.2021