Archive: February 2011

Стрептококите са в основата на ревматизма при децата

Не забравяйте, че родителите изцяло са отговорни за здравето на децата си. В семейства, в които има болни от ревматизъм, трябва да се обръща особено внимание на децата. Самата болест не се предава по наследство, а има само предразположеност към нея.

За всичко са виновни стрептококите, увреждащи сливиците на детето. Организмът се стреми да „изгори'инфекцията чрез ангина, остри респираторни заболявания и т.н. Повишава се темпер...

Домашни любимци с ревматологични заболявания

Как да разберем защо домашния ни любимец, който винаги е бил жизнерадостен, весел, игрив, винаги се е радвал на нашето завръщане в къщи, изведнъж става вял, гледа тъжно, не иска да яде, да играе, през цялото време лежи тихо на постелката си?

Не оставяйте без внимание това състояние, като се надявате че ще премине само. Защото под така описаните симптоми се прикрива не нещо друго, а артрит. Оказва, се че заболяването при...

Жалба Омбудсман (1103/25.02.2011)

вх. номер: 1103/25.02.2011

изх. номер: 23/25.02.2011

ДО ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ

ЖАЛБА

ОТ
ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПАЦИЕНТИТЕ С РЕВМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В БЪЛГАРИЯ

Уважаеми господин Омбудсман,

Обръщаме се към Вас във връзка с невъзможността за адекватно лечение на десетки хиляди пациенти с ревматологични заболявания. Ето в какво се състои проблемът:
Антицитокиновите медикаменти (биологични средства) не са животоспасяващи, но са животоподдържащи лекарства, предназначени за пациенти с ревматологични заболявания....

Oткъде тръгват автоимунните заболявания

Възпалението в организма възниква в отговор на вредни въздействия отвън. Този естествен процес трябва да завърши с излекуване. Но ако острото възпаление не се лекува, то може да премине в хронично, което, от своя страна, може да стане причина за опасни болести - инфаркт, инсулт, диабет, рак.

Как да се противопоставим на хроничното възпаление и как да предотвратим неговите тежки последствия?

Препоръки за употребата на methotrexate при ревматологични заболявания

Международна група от ревматолози издаде 10 evidence-based препоръки за употребата на methotrexate (MTX) при ревматоиден артрит и други ревматични състояния в клиничната практика.

MTX e болест-модифициращ антиревматичен препарат (DMARD) от пръв избор за лечението на РА и други ревматични заболявания. Въпреки широката му употреба и над 20 години опит, между ревматол...

Движението и калцият предпазват от остеопороза

В България има около 800 хиляди болни от остеопороза, в САЩ - над 10 милиона. Цифрите всяка година се увеличават. В света вече около 2 милиона човека носят на бедрата си протези от различни материали поради счупвания вследствие остеопороза. Прогнозите не са оптимистични - очаква се към 2040 година тези цифри, дори и относителни, да се удвоят. Това е отговор на вашия въпрос. Да, остеопорозата се превръща в истинска епидемия.

ЕВОЛЮЦИЯТА И ТЕХНИЧЕСКИЯТ ПРОГРЕС ЛИШИХА ЧОВЕКА ОТ СИЛАТА НА ТЕЖЕСТИТЕ
По своята физиологична природа остеопорозата не е болест, а реакция ...

Не позволявайте да ви застигне остеопорозата

Няма да пропуснем друго едно заболяване, което уж е възрастово, но напоследък се увеличи броят на пациентите около 30-35 години с признаци на остеопороза. Това е състояние на костната маса, когато костите губят калций и намалява тяхната минерална плътност. Наследствените фактори повишават риска от развитие на остеопения, а оттам - и на остеопороза. Освен това в млада възраст някои заболявания също влияят върху измененията на костната тъкан. Такива са ревматичните болести, ендокринните, както и заболяванията на кръвта. Дефицитът на калций в храната и слабата физическа активност също отслабва...

Семинар 'Остеопороза при болест на Бехтерев'

Училище за пациенти:
Семинар “Остеопороза при болест на Бехтерев”

Нуждата от повече информираност при хронично болните накара лекари и болни да подемат нова инициатива, наречена “Училище за пациенти”. “Училището” ще помага на пациента да е максимално информиран за особеностите на своето заболяване, как да подтиска болестта, към какви специалисти да се обръща. Тъй като ревматологичните заболявания са доста сложни, а и обикновено болните страдат цял живот от тях, е нужно да има повече възможности за превенция на развитието им и по-добър живот за пациента.

Открит е нов ген, свързан със системен лупус еритематозус

Носителството на новооткрития ген R620W-PTPN22 (protein thyrosine phosphatase) предразполага към развитие на системен лупус еритематозус (CЛЕ), показаха резултатите от проучване на Kyougoku и сътр. от Университета в Минесота, Mineapolis, САЩ, публикувани в септемврийския брой на American Journal of Human Genetics (1).

В проучването за носителство на PTPN22 е изследван генотипът на 525 болни (европеидна раса), като данните са сравнени с генотипа на 1961 здрави хора от контролната група. Алелът R620W на цитирания ген е установен при 12.76% от болните от СЛE в сравнение с 8.67% при здра...

Лейди Гага има латентен лупус

Изследваха ме за лупус и тестът се оказа положителен', каза в интервю за Лари Кинг 24-годишната певица, информира сп. People.

През март Lady Gaga почти колабира на сцената, което повдигна притеснения за здравословното й състояние, сред милионите й фенове.

'В момента болестта ми е в латентно състояние, но трябва да се гри...