Движението и калцият предпазват от остеопороза

В България има около 800 хиляди болни от остеопороза, в САЩ - над 10 милиона. Цифрите всяка година се увеличават. В света вече около 2 милиона човека носят на бедрата си протези от различни материали поради счупвания вследствие остеопороза. Прогнозите не са оптимистични - очаква се към 2040 година тези цифри, дори и относителни, да се удвоят. Това е отговор на вашия въпрос. Да, остеопорозата се превръща в истинска епидемия.

ЕВОЛЮЦИЯТА И ТЕХНИЧЕСКИЯТ ПРОГРЕС ЛИШИХА ЧОВЕКА ОТ СИЛАТА НА ТЕЖЕСТИТЕ
По своята физиологична природа остеопорозата не е болест, а реакция на организма към на външната среда и на двигателната активност на човека. Рискът от остеопороза е също толкова предсказуем, колкото и рискът от затлъстяването.

С еволюцията на човека скелетът вече е много пластичен, а тялото на човека изисква реална физическа работа, натоварване на костите и мускулите. А съвременният човек вече не ходи пеша.

Освен това меките кресла и матраци са понижили действието на силата на тежестта на таза, бедрата и раменете. Икономическото развитие освобождава хората от преодоляване силата на тежестта.

Еволюцията дава примери, когато наземни бозайници, преминавайки във водна среда и намалявайки силата на тежестта, постепенно губят опорните си кости, дори и крайниците си.

Експерименти показват, че най-добре е тазовите кости и гръбначният стълб да се тренират и укрепват с повдигане на тежести. Леката гимнастика и плуването не се отразяват така ефикасно на бедрата и гръбначния стълб.

НАЙ-ДОБРОТО ПРОФИЛАКТИЧНО СРЕДСТВО Е И НАЙ-ПРОСТОТО - ИНТЕНЗИВНОТО ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ

Профилактиката на остеопорозата се води в няколко посоки. Веднага ще посочим хормонотерапията, провеждана най-вече при жените. Но действието на хормоните, постъпващи отвън, съществено се различава от действието на тези, изработвани от ендокринните жлези. Хормонотерапията даде много странични ефекти и затова бързо загуби своята популярност. Значително по-широко е разпространена профилактика та на остеопорозата с помощта на допълнителни дози калций в комбинации с витамин D. Обаче и тук очакванията се оказаха преувеличени. Наскоро в САЩ завърши обширно клинично изследване, продължило седем години с 36 282 жени във възрастта от 50 до 79 години. Станало ясно, че допълнителният калций подобрил плътността на костите на бедрата, но увеличил риска от образуване на бъбречни камъни.

Рискът от счупване на бедрата намалял с 12 %, а рискът от образуване на камъни в бъбреците нараснал със 17 %. Затова организаторите на това изследване се въздържат от конкретни препоръки.

Ясно е, че съвременните методи не могат да спрат епидемията на остеопорозата. Но се разработва друг метод, наречен ремоделиране на костите, т.е. процес на резорбция. В началото на 1990 година бил предложен нов клас съединения – бисфосфонати, които могат да защитят повърхността на костите от разрушаване. Те са одобрени за използване, независимо от страничните ефекти. Бисфосфонатите се намесват в процеса на мобилизация на калция от костите за изпълнение на много други функции,

ВКЛЮЧИТЕЛНО И В РАБОТАТА НА МОЗЪКА И СЪРЦЕТО
Т.е. нарушава се сложното равновесие на биохимичните процеси, а това е много рисковано. Затова най-доброто профилактично средство при остеопороза и досега си остава едно. Най-простото - интензивното физическо натоварване. Здравите кости имат нужда от силата на тежестта. Човек не може да замести гравитацията с таблетки, няма как. Повярвайте, простите приклякания сутрин по-добре биха защитили вашите коленни и бедрени стави, отколкото естрогените или бисфосфонатите

източник:http://www.lekar.bg/news-20/info-2251/Движението.и.калцият.предпазват.от.остеопороза/