Системен лупус

Информационна седмица за ревматичните заболявания

Лупус е диагноза, не присъда.

🌈В Седмицата за информираност за ревматичните заболявания – 8-14 май, Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България насочва вниманието към ранната диагностика на автоимунното заболяване системен лупус.

Информационна седмица за ревматичните заболявания

?‍⚕️За да имат по-добър контрол над болестта, хората с лупус трябва да поддържат активна комуникация с лекуващия си ревматолог. ?Честите срещи със специалиста са важни за?
?Стриктно следене на симптомите на заболяването
?Наблюдение на ефекта от лечението и при неонходимост - промяна
? Контрол над нежеланите странични ефекти от използваните медикаменти

CAR T-Cell терапия показва обещаващи резултати при лечение на лупус

Резултатите от наскоро проведено клинично проучване показват, че CAR (Chimeric antigen receptor) T-клетъчна терапия - вид клетъчно-базирана генетична терапия, която се използва при пациенти с рак, е показала много обещаващи резултати при лечение на лупус.

Защо Имуновенин не се заплаща от НЗОК за лечение на системен лупус

На свое заседание на 25.02.2022 г. ръкводоството на министерство на здравеопазването е взело решение, че не приема проекта на Решение на Министерски съвет за одобряване на проект на закон за допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 

МЗ лиши пациентите с лупус от възможността да се лекуват с човешки имуноглобулини

След няколко запитвания до МЗ относно промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които касаеха заплащането на лечението с Имуновенин за пациенти с диагноза системен лупус еритематодес от НЗОК, на18 март 2022 г. на пощата на Организиация на пациентите с ревматологични заболявания в България получихме отговор, в който се казва...

Последните 100 години от историята на лупуса

Във връзка с информационната седмица за ревматичните заболявания, организирана в периода 8-14 май 2017г. от Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България, представяме на вашето внимание една интересна статия за историята на диагнозата лупус, както и отриването на разичните видове медикаменти, които се прилагат при лупус.

4 ползи от упражненията при хора с лупус

Когато си с лупус, самата мисъл за упражнения може да бъде болезнена. Вероятно се чувствате изморени, ставите ви болят и искате да почивате. Но според проучване, упражненията могат да помогнат на хората с лупус да изградят по-здрави мускули, да предотвратят сковаността на ставите, да контролират умората и да избягват качването на тегло

Лупус: Въпроси от пациенти към пациенти

Англоезичните онлайн общности са много динамични и пълни с информация и истории, които могат да ни бъдат полезни. Представяме някои от по-интересните въпроси и отговори между пациенти с лупус тук

Системен лупус еритематозус

Лупус е хронично автоимунно заболяване, което може да увреди различни   органи и системи на тялото - кожата, сърцето, белите дробове, бъбреците, ставите, нервната система, кръвоносните съдове. При това заболяване организмът създава антитела, които атакуват и унищожават здрави тъкани. Тези антитела предизвикат възпаление, болка и увреда в различни системи на тялото.