Домашни любимци с ревматологични заболявания

Как да разберем защо домашния ни любимец, който винаги е бил жизнерадостен, весел, игрив, винаги се е радвал на нашето завръщане в къщи, изведнъж става вял, гледа тъжно, не иска да яде, да играе, през цялото време лежи тихо на постелката си?

Не оставяйте без внимание това състояние, като се надявате че ще премине само. Защото под така описаните симптоми се прикрива не нещо друго, а артрит. Оказва, се че заболяването при животните е не по-малко разпространено, отколкото при хората. Но,за съжаление за разлика от нас животните не умеят да говорят, те мълчаливо понасят болката, гледайки ни предано в очите.

Болките при артрит могат да бъдат силни, напълно да приковат животното, кучето спира да се движи, имунната система отслабва, увеличава се теглото. Всичко това води до допълнителен стрес на ставите, значи заболяването прогресира.

За да избегнете развитието на заболяването още при първите симптоми веднага се обърнете към ветеринар. Сега има много методи и лекарства за борба с остеоартрита и неговите симптоми, освен медикаментозно лечение, леко физическо натоварване и диета, нормализиращи обмяната на веществата и намаляване на теглото на животното. Всеки от тези методи намаляват болката в ставите, увеличава се подвижността на кучето. Пълно оздравяване може да се гарантира, ако изпълнявате всички препоръки на ветеринаря.

По информация на http://www.zoomania.org