Д-р Валентина Решкова: Лупусът атакува предимно жените

Системният лупус еритематодес е разпространена, но малко позната от хората болест. Приблизително 30 на 100 000 души страдат от автоимунното заболяване, като жените са 10 пъти повече от мъжете. Ако не се лекува, се стига до инвалидизиране и смърт, напомни д-р Валентина Решкова, представител на Българското дружество по ревматология. Изтъкнатата специалистка работи в Клиниката по ревматология на Университетска многопрофилна болница за активно лечение “Св. Иван Рилски” в София. Само 80 са ревматолозите у нас. В цяла Югозападна България няма нито един!
- Д-р Решкова, какво представлява болестта лупус?
- Това е системно заболяване на съединителната тъкан с автоимунни феномени - повишени антитела, които обуславят разнообразна клинична картина. То засяга различни органи – бял дроб, бъбреци, сърце, мозък, стави, кожа. 

Първите симптоми могат да бъдат кожни обриви, чувствителност при излагане на слънце, ставни болки и оток на стави, сърцебиене, анемия, отклонения в кръвната картина с намаляване броя на червените, белите кръвни клетки и тромбоцитите, повишаване на температурата, да се повиши продукцията на антителата, характерни за лупус – антинуклеарни антитела, антитела срещу двойно верижна ДНК. Болните трябва да имат 4 от общо 11 валидизирани критерия, за да се постави диагнозата системен лупус.

- Какво е разпространението на болестта?
- Заболяването е разпространено повече при жените, които боледуват 7 до 10 пъти по-често, отколкото мъжете. Освен това е доказано, че при черната раса болестта се среща 250 пъти повече, отколкото при бялата.

В България няма статистика за това колко души страдат от лупус. В световен мащаб са от порядъка на 15-45 на 100 000 души

- Генетично ли е предразположена болестта?
- Да, счита се, че има генетична предразположеност, но няма изяснени точни механизми на унаследяване. Предполага се, че то е свързано с НLA-системата, с която са свързани и други автоимунни болести. Понякога едновременно с лупус, може да се развият и други ревматични болести, като системна склеродермия, васкулити, ревматоиден артрит, антифосфолипиден синдром.

- От какво се получава лупусът?

- При болестта се повишават различни антитела. Лечението трябва да е системно, продължава месеци и години. Но в последните 10 години тук в болницата прилагаме успешно т.нар. пулс-терапия с два вида лекарства, които се вливат венозно всеки месец, за 2-3 дни.

С този метод имаме успеваемост в лечението от 70%

Вече има и клинични проучвания с нови лекарства, наречени биологични средства. Те все още не са навлезли в употреба, но се счита, че могат да са надеждни в бъдеще. Засега се провеждат експерименти в САЩ и Европа, но все още няма висока успеваемост с тези биологични средства при системния лупус.

- Жени, болни от лупус, могат ли да станат майки?
- Системният лупус е тежко заболяване и трябва много прецизно да се оцени клиничното състояние на жената към момента на забременяване, рисковите фактори.

Може да се забременее, но рискът е висок

Необходимо е здравето на бременната да се контролира от акушер-гинеколог и ревматолог, особено в последните месеци, защото се получават усложнения като повишаване на антителата, поява на белтък в урината (резултат от увреждане на бъбреците), засягане на други жизненоважни органи.

Самото заболяване лупус не е доказано, че уврежда плода. По-скоро, ако се прилага терапия с лекарства, които са с доказан увреждащ ефект върху плода през бременността, тя може да доведе до малформации на бебето. Някои от медикаментите увреждат и яйцеклетките – затова жена, на която са прилагани, не трябва да забременява 6 месеца след приключването на лечението.

- Ако не се лекува лупусът, какъв е изходът от него?
- Ако не се лекува, може да се стигне до увреждане на жизненоважни органи и до смърт, разбира се.

Нелекуваните болни много бързо получават усложнения

от страна на бъбреци, сърце - с прогресиращ перикардит, на бял дроб, на нервната система.

- Лекарите успяват ли да открият и лекуват правилно заболяването?

- Всеки практикуващ ревматолог в страната може да лекува болните с лупус. Проблемът е, че ние сме само около 80 такива специалиста и правилното е само ние да лекуваме болните с ревматични заболявания. В Югозападна България - Благоевград, Кюстендил, Дупница, Петрич, Гоце Делчев, нямат ревматолог. Тези болни идват в София, за да се лекуват. Понякога те идват с усложнения, защото една-две години са имали оплаквания, но не са били насочени навреме към ревматолог. Болниците в Плевен, Пловдив, Варна, Стара Загора имат ревматолози и пациентите от тези области могат да потърсят тяхната помощ.

Едно интервю на Маргарита Благоева http://www.blitz.bg/article/19914