Индивидуална рехабилитация за гонартрозата

Дегенеративните състояния на коляното започват с увреди на ставния хрущял. Когато състоянието прогресира, меките тъкани – ставни капсули и лигаменти и костта може също да пострадат. Първоначално гонартрозата прогресира бавно, но в редки случаи може да се развие изведнъж, предизвиквайки силна болка и значително засягане на подвижността в ежедневната дейност на пациента.

Причината за дегенеративното заболяване най-често е в небалансиран механичен стрес (при появя на сколиоза на гръбнака, например, едното коляно е по-натоварено) или намалена устойчивост на хрущяла до степен на възпаление (ревматизъм).

При пациенти с гонартроза, които работят предимно на бюро, трябва да има повече движение. Дори няколко стъпки на час могат да подобрят състоянието на засегнатата става. Физическите упражнения, съобразени с индивиадуалното състояние, са препоръчителни. Карането на колело и плуването могат да се отразят добре. Трябва да се избягват спортове, при които има бърза смяна на посоката на движение като тенис, бадминтон, хандбал, футбол, волейбол и др.

Ежедневната физическа активност и упражненията за разтягане могат да повлияят благоприятно пациентите. Опасни могат да са качването на килограми и носенето на тежко. При възможност е по-добре е да се използва ескалатор или асансьор.

Индивидуалната рехабилитация с комплекс от упражнения, подготвени от специалист за конкретния случай ще облекчи дискомфорта, ще стабилизира хрущяла и ще засили мускулатурата, което значително ще подпомогне подвижността.

Ултразвукът и електротерапията са подходяща добавка към лечението. Те подпомагат притока на кръв към засегнатото място, което спомага за подхранването на хрущяла.

По информация на: http://www.euromed.de/en/medizin/behandlungsspektrum/krankheitsbild/gonarthrose.html#top