Цвета Апостолова: НЗОК да направи разлика между болнична и извънболнична помощ

ФБПФ и ОПРЗБ питат Здравната каса колко са ревматолозите с договори у нас

НЗОК да направи разлика между болнична и извънболнична помощ. Това поиска председателят на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) Цвета Апостолова. Организацията излезе със становище, че в 10 областни града няма ревматолози, сключили договори със Здравната каса. От НЗОК отговориха, че градовете са пет. Учудващо е спокойствието, с което Касата коментира проблема, каза Апостолова. Да няма ревматолози в големи български градове, означава че в цели области ревматологично болните пациентите нямат достъп до специализирана медицинска помощ. А това застрашава здравето им и нарушава правата им, добави председателят на ОПРЗБ.

Разминаването на информацията на пациентската организация и НЗОК за липсата на ревматолози с договори към Касата в част от страната, идва от разликата между болничната и извънболнична помощ. Това установи проверка на ОПРЗБ. Лекарите-специалисти в областта на ревматологията, които имат договор с Касата са 82-ма. Част от тях, обаче се занимават само с болнична помощ, което означава, че те лекуват само, когато пациентът е хоспитализиран, но не проследяват състоянието му и не изписват лечение извън болницата. Ревматологичните заболявания са хронични и при тях е задължително системно да се следи състоянието на болния, каза Апостолова. Може да се окаже, че ревматолозите, които имат право да лекуват в извънболнична помощ са по-малко, отколкото мислехме. Вече получихме и информация, че има такива специалисти, чиито договори за извънболнична помощ са за по 2 часа на ден, което при този малък брой ревматолози, е меко казано недостатъчно, коментира още председателят на ОПРЗБ.

Федерация Български пациентски форум, съвместно с ОПРЗБ поеха инициатива за изясняване на случая и внесоха искане до НЗОК за информация относно броя на ревматолозите в болнична и извънболнична помощ у нас.