Медикамент срещу лупус пуснат в САЩ

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри първото лекарство за лечение на лупус 50 години след определянето на болестта.

Benlysta е името на лекарството, което се инжектира с цел облекчаване силната болка, причинена от лупус еритематозус.

Медикаментът показва 35% ефективност m,r клиничните изпитания. Не помага на пациенти с напреднал стадий на болестта, информират изследователите.

Продължителност от десет години живот след диагностициране на болестта се отчита при 85% от пациентите, сочат данни на Националния институт по здравеопазване в САЩ. Афроамериканците са три пъти по-застрашени от развитие на заболяването.

Лупус еритематозус е автоимунно заболяване, при което се образуватантитела срещу съединителната тъкан на организма. Засяга по-често жени, предимно в млада възраст. Болестта води до образуването на фиброзна тъкан и възпаление на вътрешни органи, кожни обриви и болки в ставите.

В момента на повечето пациенти се прилага лечение с различни лекарства, които намалят възпалението като обезболяващи, стероиди и медикаменти против малария, одобрени за лечението на лупус през 1955 г.

Пациенти споделят, че страничните ефекти от досегашните лекарства са почти толкова неприятни, колкото самата болест. Стероидите могат да доведат до ставни счупвания, наддаване на телесна маса и предразположеност към различни инфекции.

Учените се надяват, че новото лекарство ще се приема по-добре от пациентите и ще подобри начина им на живот.

Източник: http://www.dnes.bg/health/блог/date-range/march-2011/15/medikament-sreshtu-lupus-pusnat-v-sasht.113561