Кортикостероидното третиране при децата е абсолютно противопоказано

Заболяването псориазис може да се появи при децата във всяка възраст. Макар и рядко, то може да бъде вродено. Изследванията сочат, че само при около 20% от заболелите деца са с фамилна обремененост (наследствено).

При децата провокиращи фактори за поява на болеста са най-често остри инфекциозни заболявания, ангини, трета сливица, продължително антибиотично лечение.

При пациенти в детска възраст, заболяването се проявява предимно в по-леките си форми, въпреки, че макар и рядко се отчитат и някои от най- тежките (еритродермия и псориатичен артрит). Тези форми могат да сепровокират от неправилно третиране на заболяването.

Тъй като детската кожа позволява много по- бързо абсорбиране на лекарствата, то дори безобидни лечения могат да влошат състоянието. Така например препарати, съдържащи катран и силицилова киселина, които имат кератолитично (отлющващо) действие, могат да възпалят кожата и да създадат условия за бактериална и микотична инфекции.

КОРТИКОСТЕРОИДНОТО ТРЕТИРЕНЕ ПРИ ДЕЦАТА Е АБСОЛЮТНО ПРОТИВОПОКАЗАНО.

Мазилата, които се нанасят върху кожата се абсорбират в кръвта и като се завиши концентрацията, не само състоянието на кожата се влошава, а дори може да се отключи кортизонов диабет, псориатичен артрит, дори спиране на разтежа.

Статии на д-р Димитрова

Източник: http://www.psoriasistreatment-bg.com/articles.php?newsid=43&