Теодора Захариева: “Бехтерев” е ревматологична единица за успех

“Има една мерна единица, която вие едва ли знаете – мерна единица Бехтерев. Защото тези млади хора показаха на нас, които от години работим в сектора на пациентите, че за кратко време могат да се постигнат много неща.” Това каза председателят на Федерация Български пациентски форум Теодора Захариева за Организацията на пациентите с ревматологични заболявания и Българско сдружение на болните от болест на Бехтерев по време на откриването на благотворителна изложба на художника Тихомир Витков. Събитието, организирано в Арт Галерия “Париж-Москва” стартира в навечерието на Световния ден на хората с увреждания – 3-ти декември по инициатива на ОПРЗБ. Наистина всички ние трябва да положим максимум усилия, за да помогнем за благотворителната кампания на тази млада организация, призова Захариева пред гостите на откриването.

“С тази изложба искаме да извадим на преден план пациентите с ревматологични заболявания в България, които до този момент у нас са анонимни.”, обяви зам.-председателят на ОПРЗБ Боряна Ботева. Тя акцентира на нуждата от повече внимание и грижа от страна на държавата за тези пациенти, които представляват най-голямата група хронично болни. “Каузата на изложбата е да съберем средства за пациенти с ревматологични заболявания, които не могат да си позволят рехабилитация, а тя е много важна част от лечението.”, заяви още Боряна Ботева.

Картините от изложбата бяха поставени на по-ниско от обичайното. Художникът Тихомир Витков, който страда от ревматологичното заболяване болест на Бехтерев обясни символиката на подредбата. По думите му е трудно за човек с увреждания от такова заболяване да гледа картините, ако са на високо. “Когато вляза на изложба, виждам хората, но не и картините.”, разказа Тихомир, който ще дари част от средствата от продажбите за каузата на ОПРЗБ.

Изложбата ще остане в галерия'Париж-Москва'до 12-ти декември.

Болест на Бехтерев е ревматологично артритно заболяване, при което гръбнакът се възпалява и сраства, като пациентът се привежда и необратимо губи подвижността си.

Статия на revmatologia.org