ОПРЗБ и Фондация “Искам бебе” помагат на пациенти с ревматологични заболявания да станат родители

“Мога ли да имам здраво дете и как”, е въпрос на който все още няма ясен отговор

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) и Фондация “Искам бебе” стартират проект, който ще помогне на хиляди хора с ревматологични заболявания да имат здраво дете. “Мога ли да имам здраво дете и как”, е въпрос на който все още няма ясен отговор, тъй като проучванията до момента са твърде неясни, а информация по въпроса липсва.

 

Въпреки някои твърдения, се оказва, че не е невъзможно хората с ревматологични заболявания да имат деца. Но, за да стане това, е нужно да се извърви дълъг път. Един от проблемите на пациентите е постоянният прием на лекарства, голяма част от които не могат да бъдат прилагани при опити за забременяване и бременност. Активността на заболяването също е важен фактор, тъй като при автоимунните заболявания задържането на бременността е проблем. Ревматоидният и псориатичният артрит, болест на Бехтерев, лупус, склеродермия и т.н. са все заболявания, които имат своите особености и изискват сериозна подготовка и лекарско наблюдение, когато се стигне до момента, в който искаме да станем родители. Съвместният проект ще помогне на 20 двойки с хора с ревматологични заболявания и ще установи състоянието на пациентите от гледна точка на репродуктивните проблеми. На този етап, специалистите са категорични, че при достатъчна лекарска грижа, чрез метода ин витро, може да бъдат постигнати добри резултати. При проблем със задържането на бременността, вариант е сурогатното майчинство.

 

След приключване на проекта, лекарите ще направят своите изводи за особеностите при хората с ревматологични заболявания. Резултатите ще бъдат официално обявени, за да може повече хора да бъдат информирани за възможностите, които стоят пред тях.

 

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България продължава да набира желаещи кандидат-родители за проекта, без значение дали един или и двамата партньори имат ревматологично заболяване. Изискването е до момента да нямат деца.  Участниците ще бъдат изследвани за репродуктивни и други проблеми, свързани с тях. Част от двойките могат да бъдат насочени за ин витро.

За повече информация и записване:

revmatologia.org@gmail.com