В системата на медицинската експертиза липсва ЧОВЕКЪТ

Или какво щеше да прави Стивън Хокинг, ако живееше в България?

В системата на медицинската експертиза има институции, има администрация, има бюджет и финанси, но липсва човекът. Това коментира представителят на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания и Сдружението на болните от Бехтерев доц. Божидар Ивков на кръглата маса по проблемите на хората с увреждания. Събитието беше организирано от Федерация “Български пациентски форум” по повод предложенията за административни промени в медицинската експертиза.

По време на дискусията доц.Ивков заяви, че няма как обсъжданията, които се водят в момента в работна група  на МТСП, съвместно институциите да протичат без участието на представители на пациентите.

За това настоя и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. Той предложи приемането на документ от национално представените пациентски организации, в който е записано искане за включване на пациентски представител в работната група на Министерството на труда и социалната политика. В документа са изложени десет предложения за промени в системата на медицинската експертиза, Изразено е и категорично несъгласие с тиражираните напоследък предложения ТЕЛК и НЕЛК да преминат към НОИ. Не може да се раздават инвалидни пенсии според бюджета. Бюджетът трябва да следва нуждите, беше категоричен д-р Кацаров.

Представители на НЕЛК пък заявиха, че няма бум на искания за инвалидни пенсии, както твърдят някои институции у нас. Те обясниха, че броят на инвалидизацията у нас всъщност намалява, но пък проблемите в медицинската експертиза за лекарите се увеличават. Лекари  от ТЕЛК коментираха, че има сериозен натиск върху тях, заради решението да им се налагат ревизионни актове от НОИ, когато пациентите са с по-високи от реалните проценти.

В края на дискусията беше зададен въпросът – какво щеше да прави Стивън Хокинг, ако живееше в България? Световно известният британски учен страда от почти пълна пареза на тялото. В условията, които страната ни предлага за такива пациенти обаче реализацията и дори съществуването са почти невъзможни.