Може ли да се предозира витамин D?

На въпрос на Теодора Михайлова отговаря Д-р Бойчо Опаранов, началник на ревматологичното отделение на ВМА

Под наименованието витамин D се обединява малка група от витамини. Те се отнасят към групата на мастноразтворимите витамини. С най-важно значение за човека са ергокалциферол, или по-известен като витамин D2, и холекалциферол, който е известен повече като витамин D3. Витамин D има важно значение за регулирането на минералните съставки в човешкия организъм и най-вече на обмяната на калция и фосфора.

Витамин D действа и двупосочно на калциевата обмяна в организма на човек. От една страна, той стимулира натрупването на калций в тъканите, костите и червата, в резултат на което се повишава съдържанието на калций в тези органи и тъкани, а от друга страна, стимулира реабсорбацията на калция през бъбреците.

Дефицитът на витамин D води до намалена абсорбция на калций и фосфор. В резултат от това, продължителният дефицит на витамин D има отрицателен ефект върху костната минерализация. При бебета и деца такъв дефицит се проявява като рахит - състояние, характеризиращо се с костни деформации и забавяне на растежа. Възрастните хора с дефицит на витамин D могат да изпитват болка в костите и остеомалация (меки кости).

Следните лекарства въздействат на абсорбцията, оползотворяването и/или активирането на витамин D: антиконвулсантни лекарства, лекарства, изолиращи жлъчната киселина, препарати, използвани за понижаване нивата на холестерола, хормонална заместителна терапия, кортикостероиди, хепарин и др. Витамин D може да играе роля при предотвратяването и/или лечението на следнитезаболявания: атеросклероза, рак на гърдата, рак на дебелото черво, овариален карцином, депресия, епилепсия, хипертония, възпалително заболяване на червата, бъбречно заболяване, чернодробно заболяване, множествена склероза, остеопороза, периодонтална болест, псориазис, шум в ушитеи др.

Достатъчният прием на калций и адекватни запаси на витамин D в организма са важна основа за поддържане на костната плътност и сила. Въпреки това витамин D и калцият не са достатъчни за лечение на остеопорозата. Те се дават в комбинация с други медикаменти. Витамин D е важен по няколко причини:

lВитамин D помага за усвояването на калций от червата.

lЛипсата на витамин D причинява калциев дефицит в костите (остеомалация), което още повече отслабва костите и увеличава риска от фрактури.

lВитамин D в комбинация с достатъчно калций (1200 мг калций) при някои изследвания показва, че увеличава костната плътност и намалява риска от фрактури при възрастни жени след менопауза, но не и при жени в пременопауза и перименопауза.

Препоръчителни дози:

-400 IU* дневно за мъже и жени 51-70 години, и

-800 IU дневно за мъжете и жените на 71 и повече години.

При болни от остеопороза, препоръчителната доза е 800 -1000 IU дневно, най-често като добавка към лекарства за остеопороза. Средно таблетка мултивитамини съдържа 400 IU витамин D.

Витамин D е стабилно съединение. Готвенето и дългосрочното съхранение не могат значително да намалят нивата на витамин D в храната. В по-големи количества се съдържа в рибните чернодробни масла, черния дроб и по-малко в животинските мазнини, кравето масло, яйчния жълтък. За човека обаче основният начин за набавяне е синтезът на витамина в кожата.

България е страна от северното полукълбо, където преобладава умереният климат с четири сезона. През студените дни на годината кожата на хората е покрита и ултравиолетовите лъчи не могат да достигнат до клетките, синтезиращи витамин D. Затова желателно е към храненето да се консумира допълнително витамин D под формата на добавка.

Хроничната прекомерна употреба на витамин D, особено над 2000 единици на ден, може да доведе до токсични нива на витамин D, повишени нива на калций в кръвта и урината и до образуване на камъни в бъбреците. Тъй като различни хранителни добавки може да съдържат и витамин D, е важно да проверите дали го има в тях, преди да вземете допълнително таблетки.

*IU стандартни единици, отбелязани във всяка опаковка

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1235911