Препоръки за хората със склеродермия (феномен на Рейно) – част 2

Съвети на Scleroderma Research Foundation* 

Намалете маскимално излагането на студ. Ниските температури, дори посягането към отворения хладилник или престой в стая с климатик, могат да доведат до пристъп на Рейно.

При по-ниски температури се обличайте топло, носете чорапи, винаги взимайте допълнителен пуловер и ръкавици, когато излизате.

В дните с най-ниски температури, стойте у дома. Ако имате възможност, прекарвайте повече време на места с топъл и мек климат. Това ще подобри състоянието ви по отношение на феномена на Рейно.

Стресът също може да предизвика криза. Техниките за релаксация и биофийдбек могат значително да понижат кризите на Рейно, както и да помогнат да се справите с многобройните предизвикателства в живота, за които допринася хроничното заболяване.

Избягвайте противозачатъчните и медикаментите срещу мигрена, тъй като те свиват кръвоносните съдове – процес, който се получава при феномена на Рейно. Консултирайте се със специалист, ако в момента приемате такива лекарства.

Попитайте вашия лекар за прилагането на калциеви блокери (калциеви антагонисти). Те оказват влияние върху движението на калций в клетките на сърцето и кръвоносните съдове, повишават кръвоснабдяването и кислорода към сърцето, като намаляват неговата натовареност.

Ако пушите е препоръчително да спрете. Никотинът свива кръвоносните съдове, което влошава симптомите на Рейно.

Следните добавки могат да подобрят циркулацията на кръв:

-         коензим Q10 подобрява насищането на тъканите с кислород;

-         витамин Е подобрява кръвообращението, като действа като антикоагулант

-         витамин В-комплекс, който включва и В3 и ниацин. Ниацинът разширява малките артерии и подобрява кръвообращението, но не бива да се превишава доза от 100 мг на ден или да се приема ако има заболявания на черния дроб, подагра или високо кръвно налягане.

Хранете се обилно със сурова храна. Добре е 50% от храната, която приемате да е сурова – полезни са зелените зеленчуци с високо съдържание на хлорофил и други полезни хранителни съставки. Избягвайте пържените и мазни храни.

Правете упражнения редовно, физическата активност ще спомогне за по-добро кръвообращение.

*Scleroderma Research Foundation е организация, отдадена на търсенето на лечение за хората със склеродермия. Съветите в тази статия не могат да заместят лечението и трябва да се прилагат със знанието и съвета на лекуващия специалист-ревматолог.

Източник: http://www.srfcure.org/for-patients