Препоръки за хората със склеродермия – сковани и болезнени стави (част 4)

Съвети на Scleroderma Research Foundation* 

Поддържането на тонуса и гъвкавостта на ставите ще спомогне да запазите нормалното им състояние. Добре направената програма, включваща редовни упражнения и стречинг, с помощта на физиотерапевт, може да помогне за запазването на обема на движение, да намали сковаността на мускулатурата и да подобри кръвообращението. Още повече, че редовната физическа активност води до усещане за спокойствие и добро настроение.

Водолечението с топла вода и парафиновата терапия, както и масажът от специалист-кинезитерапевт, ще помогнат за вашето здравословно състояние. Плуването е препоръчително за кондицията на мускулите и ставите, но трябва да се прави в басейн с по-топла вода. При болка в мускулите и ставите се консултирайте с вашия ревматолог какви нестероидни медикаменти могат да ви помогнат. Сред алтернативите на лекарствата са: джинджифил - силен антиоксидант с мощно противовъзпалително действие. Приемът му под различни форми е полезен и заради факта, че инхибира „виновниците“ за болката – простагландините. Куркумата също съдържа вещество, което също е с противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Червените череши успокояват болката и възпалението, ако се приемат по двайсетина на ден.

Ако заради болката имате трудности с ежедневни дейности, като миене на зъби, закопчаване на дрехи, миене на чинии, консултирайте се с медицински специалисти – ревматолози, физио- и кинезитерапевти, ерготерапевти, за да получите навременна помощ и допълнителни съвети.

Източник: http://www.srfcure.org/for-patients

Вижте още:

Препоръки за хората със склеродермия – част 1

Препоръки за хората със склеродермия (феномен на Рейно) – част 2

Препоръки за хората със склеродермия (кожни язви) – част 3