Нова терапия за автоимунни заболявания?

Автоимунните заболявания като диабет тип  1 и ревматоиден артрит са причинени от проблем в защитата на организма, който атакува своите здрави тъкани

Мутирал протеин, наречен LYP има връзка с редица автоимунни заболявания, но молекулярната пътека, свързана с него все още не е открита. В статия, публикувана в Nature Chemical Biology, учени от Медицинския институт за проучвания Станфорд-Бърнам показват как протеинът LYP може да доведе до смущения в имунната система. В процеса на работа те са открили потенциална нова терапия за автоимунните заболявания – химическа субстанция, която може да потисне този мутирал протеин.

Т-клетките и автоимунните заболявания

При бялата раса мутиралата форма на LYP (кратко наименование на лимфоид тирозин фосфатаза) е третият най-срещан причинител на диабет тип 1 и втори най-срещан за ревматоиден артрит.

Учените имали предвид, че LYP и друг протеин, наречен CSK заедно водят до проблеми във функционирането на имунната система, така че Т-клетките да бъдат активирани. Заради липсата на контрол върху активирането на Т-клетките е процес, причиняващ голяма част от автоимунните заболявания.

Специалистите споделят, че все още не е ясно как протеин, увреждащ Т-клетките може да предизвика проблем в имунната система.

В търсене на новата терапия

По време на проучването са били тествани 50,000 химични съставки и е установено, че 33 от тях имат ефект върху активността на LYP. Една от субстанциите, наречена LTV-1, блокира успешно мутиралия LYP протеин при хората.

Предстои LTV-1 да бъде разработена, така че да стане ефективен медикамент. Тестовете върху мишки обаче се оказали проблем, тъй като било установено, че мишките с LYP мутация не страдат от заболявания..

Създаването на нова терапия ще помогне на милиони хора. Само в САЩ 25 млн.души страдат от автоимунни заболявания. Според здравните институции в страната, автоимунните заболявания са на първо място по смъртност и инвалидизация.

По статия от: http://www.medicalnewstoday.com/releases/243079.php