Хората с лупус трябва да имат 100% безплатно лечение


“Имуноглобулинът трябва да е напълно безплатен и достъпен, защото е животоспасяващ”, категорична е председателката на “Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България” (ОПРЗБ) Цвета Апостолова. Лекарството на болните от лупус – сериозно ревматологично заболяване струва по 1000 лв. на всеки 3 месеца, като медикаментът не е единствен в лечението им.

От организацията се оплакаха, че държавата не прави нищо за болните от лупус и не им осигурява необходимите лекарства и достъп до медицински специалисти. “В България има 10 области, в които няма ревматолог, като голяма част от тях дори не работят със Здравната каса. Това изключително затруднява хората в малките градове и села”, добави Апостолова по време на пресконференция по случай Световния ден за борба в лупуса – 10 май. Пуснато е искане към Министерството на здравеопазването за реимбурсирането на нов медикамент в България, който дава нови надежди.

От Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България съвместно с фондация “Искам бебе” искат да се приеме Закон за сурогатното майчинство, който ще бъде от полза на болните от лупус, тъй като при тях бременността е изключително трудна и проблемна, и крие риск за живота на майката и детето. Паралелно с това стартират и проект в помощ на двойките с ревматоидни заболявания и репродуктивни проблеми, като им помагат в определянето на проблема с изследвания на партньорите.

http://www.blitz.bg/news/article/138937