Сложиха първата бионична ръка на пациент с ревматоиден артрит във Великобритания

 

Костите на дясната ръка на 61-годишна жена бяха подменени с изкуствени

От няколко години учените успешно развиват бионичната технология, която помага на хора с ампутирани крайници. Чрез нея се присажда изкуствен крайник или част от такъв, който работи като истински, свързан е с нервната система на пациента, който дори може да усеща допир чрез протезата си.

Вече няколко пациента са преминали през подобна операция. Първата такава операция във Великобритания беше направена само преди дни, на жена, страдаща от ревматоиден артрит. Британката Ирен Пърсел страдала отдавна от заболяването и се налагало ръката й да бъде ампутирана. За щастие, тя била подложена на сложната процедура, при която й е поставена бионична протеза с изкуствени стави в двата й края.

Изкуствените протези не са новост в медицината. Операции за смяна на лакътна или раменна става са рутинни за хирургията, но поставянето на цялостна протеза, заместваща и костта е най-новото постижение на науката.

Ирен, която страда вече 40 години от РА разказва, че вече няма болка след операцията. Тя коментира, че заболяването е ограничило възможността й да изпълнява прости, ежедневни задължения като готвене и пазаруване до обуване на обувки и чорапи. По думите й операцията й е дала възможност да си върне живота. „Нямам търпение отново да започна да правя простичките неща от ежедневието без е нужно да се замислям преди това“, казва Ирен.

По материали от британския печат.