Защитете се с добър сън

Woman waking upАвтор: Кристин Торсън, редактор на Фибромиалгия Нетуърк

Постоянната болка и неспокоен сън създават невероятен стрес върху тялото, което е възможно да доведе до спад в имунната система. Предвид на факта, че хората с фибромиалгия страдат от проблеми със съня, болка и редица други стресови симптоми, стои въпросът как това влияе на имунната система. Всъщност този въпрос беше зададен от екипа на д-р Инес Кауфман от Мюнхен, Германия.

Сравнявайки 22-ма пациенти с фибромиалгия със същия брой здрави хора, Кауфман открива значителен спад на два маркера на имунната система. Маркерите под въпрос са: CD62L и CD11b/CD18 и са наречени, прилепващи (адхезионни) молекули, тъй като залепват за повърхността на белите кръвни клетки, които са част от имунната система. Работата на адхезионните молекули е да алармират имунната система и по този начин да накарат белите кръвни клетки да отиват на места в тялото, където има проблем като например наранени тъкани. Те също имат роля в разпознаването на вредни бактерии и отстраняването на токсини от тялото.

Намаленият брой на адхезионни молекули на повърхността на белите кръвни клетки води до компроментиране на имунната система, която не може да се бори с инфекции и възпалени тъкани. В последствие справянето със сезонни грипове и настинки става много по-трудно. Затова, когато се появят такива проблеми, трябва да се увеличи времето за сън и по този начин да се укрепи имунната система.

Освен намаляване на способността на организма да се бори с инфекции, намаления брой адхезионни молекули върху белите кръвни телца има и отношение към болката. Въпросните молекули играят роля и в освобождаването на вещества с обезболяващо действие към мускулите и други тъкани.

Докато намаляването на адхезионните молекули може да обясни защо може да имате проблеми с грипа и защо дори и дребно нараняване може да ви носи силна болка, тези дефекти в имунната функция не могат да идентифицират хората с фибромиалгия. Екипът на Кауфман е открил сходни находки в хора с усложнен локален болков синдром. Това означава, че са нужни допълнителни проучвания за установяване на връзката между промяната в имунната система и развитието и продължителността на болковите симптоми. Засега, най-добрата защита е добрият сън и всичко, което може да се направи, за да се минимизира стреса от хроничното заболяване.

Източник: fmnetnews.com