Нова надежда за хората с лупус!*

lup

Приблизително една трета от хората с автоимунни заболявания не се повлияват от традиционното лечение срещу антитела

Изследователи от Университета на Алабама в Бирмингам са открили нов имунен протеин, който има връзка с автоимунни заболявания като лупус и множествена склероза. Според учените, нова мутация на имунният протеин, наречен „Fc рецептор“ може да спомогне за създаването на лечение, което да е по-добро и индивидуално насочено за различните случаи на лупус.

Fc рецепторът регулира продукцията на антитела, които атакуват бактериите в организма. Допреди известно време учените са смятали Fc  рецепторите биха могли само да спрат производството на антитела, но се оказва, че 15% от населението на земята има развити нов вид Fc  рецептор, които произвежда неимоверно гол

еми количества антитела, атакуващи здрави клетки и тъкани. Именно това се случва при хората с лупус.

Възможността да се идентифицира този нов, мутирал рецептор ще позволи на лекарите да предпишат навреме специфични медикаменти и да овладеят болестта. Наличието на подобен рецептор ще е и възможност за откриването на автоимунно заболяване в най-ранен стадий.

Как това откритие ще промени съществуващото лечение?

Приблизително една трета от хората с автоимунни заболявания не се повлияват от традиционното лечение срещу антитела. Тези лекарства се „целят“ в един протеин – тумор некрозис фактор-алфа, за който се знае, че причинява появата на автоимунните състояния.

По-новите терапии целят пък намаляването на Б-клетките, които създават антитела. Но, тези терапии могат да се окажат неефективни за хората, които имат заболяване, предизвикано от Fc  рецептор.

Изследователите коментират, че същата прекомерно активна имунна система, „разболяваща“ хората, с мутирал Fc рецептор, може да е ключът към ефективното им лечение.

'Бъдещите проучвания върху влиянието Fc рецептора върху Б-клетките и производството на антитела ще спомогне за разбирането на реакциите на имунната система, както при автоимунни заболявания, така и при появата на инфекции“, коментират учените.

Със съкращения, по статия на Дейвид МакНами

Източник: Medical News Today

*Заглавието е на редактора