Има ли спасение от псориазиса

Псориатичният артрит се съпровожда с обширни ерозии на ставните повърхности. Костните разраствания са по-изразени, отколкото при ревматоиден артрит. При някои болни се наблюдава увреждане на гръбначния стълб. Протичането на псориатичния артрит обикновено е хронично с периоди на обостряния и подобряване на състоянието на болния. При липса на лечение болестта може силно да деформира ставите и да доведе болния до инвалидност.

Д-р Огнева препоръчва на всички страдащи да направят всичко възможно да не докарват организма си до такова състояние. И преди да се подложат на медикаментозно лечение за болки в ставите, да опитат нейните съвети. И още: не позволявайте да ви поставят инжекции в болната става, така тя постепенно се разрушава.

...Как да облекчим състоянието си

- Ако имате подпухнала става, си правете компреси от суров настърган морков. На една супена лъжица настърган морков добавяйте 5 капки олио и 5 капки аптечен терпентин. Правете тази процедура през ден. На другия ден си поставяйте компрес от лист от алое.

- Ако сте склонни към тумор в ставите, пийте сок от листа от репей през цялата година. Приемайте по една супена лъжица 3 пъти на ден 40 минути преди ядене и наред с това изяждайте по една чаена лъжичка мед - ако не страдате от захарен диабет или алергия към пчелните продукти. Можете да си приготвяте такъв сок за 3-4 дни. Приготвя се само от пресни листа, държи се в хладилника.

- При псориатичен артрит често болят малките ставички на краката. Много добри резултати дава билката мокрица. Нарича се още врабчови чревца или средна звездица. Тази билка расте във всяка градина и на полето като бурен, плевел. Ако сте на вилата, натъпчете обувките си с тази билка като стелки и ги обуйте направо на бос крак. Надвечер ги изплакнете с топла вода. Ефектът е потресаващ. Опитайте.

- При псориатичен артрит след основния курс на лечение си направете настойка от кедрови ядки. Приготвя се така: ядките се стриват заедно с черупките и се изливат в половинлитрова бутилка. Отгоре налейте водка, която трябва да достигне на 6 см над нивото на стритите ядки. Оставете за 3 седмици. След това прецедете и приемайте по една супена лъжица 3 пъти на ден, половин час преди ядене.

- При псориатичен артрит, както и при артроза си пригответе следното лекарство: изцедете сока от един килограм корени от целина, добавете 2 чаши мед разбъркайте хубаво. Дръжте в хладилника. Приемайте по една супена лъжица 3 пъти на ден половин час преди ядене. Курсът на лечение е един месец, след това месец почивка и пак се повтаря.

- Раздробете корен от лечебна ружа, сложете 2 супени лъжици в тенджера и залейте с 200 г гореща вода, похлупете тенджерата и оставете да ври 30 минути на водна баня. Изстудявайте 10 минути. След това изцедете суровината и долейте преварена вода до 200 мл. Съхранява се само 2 дена. Приема се по една трета чаша 3 пъти на ден след ядене.

- Смесете 500 г корени и листа от целина с 500 г лимони с кората. Добавете 500 г мед. Разбъркайте добре и поставете за 3 дни в хладилника. Приемайте по една супена лъжица 3 пъти на ден 30 минути преди ядене. Ставите ще станат по-подвижни и пръстите - по-ловки.

- Съберете си или си купете пресни корени от целина, промийте ги и ги нарежете. Залейте една супена лъжица с 2 чаши гореща вода и оставете за 4 часа на топло място. Прецедете и приемайте по 2 супени лъжици 2 пъти на ден преди ядене. Можете да добавите малко мед, за да бъде лекарството по-приятно. След 2-3 седмици ще забравите за болките.

Източник: www.blitz.bg