Болни вземат отпуск, за да получат скъпо лечение

protokoliАвтор: Диана Тенчева, в.'Труд'

Ходенето по мъките на близо половин милион българи с хронични заболявания, които се нуждаят скъпо струващо лечение, продължава. Битката им шестмесечните протоколи да станат едногодишни, тъй като понякога заверяването им продължава по два-три месеца,ще завърши с победа на'противника'- лекари и чиновници. Които така и не дават съгласието си за удължаването на срока на документа поне за заболяванията, при които няма как да бъде постигнато окончателно лечение (в противен случай наши лекари щяха да са за Нобелова награда)

Пациенти съобщиха за'Труд', че все пак има национални консултанти (а тяхното мнение е решаващо), които категорично препоръчват да се осигури възможност за издаване на едногодишен прокотол при определени заболявания. Потърсихме ръководството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за подробности.

'Постъпили са 14 становища. Сред тях са на Българското дружество по гастроентерология, на Клиниката по педиатрия в столичната университетска Александровска болница, както и от нейната Клиника по алергология и астма, от националните консултанти по ревматология, по детска ревматология, по нервни болести, от Българското дружество по неврология и др.', изброиха от НЗОК. И уточниха:'От тези 14 становища за уместно да бъде променена валидността на протокола от 6 месеца на 12 месеца считат: Клиниката по алергология и астма и Клиниката по педиатрия в Александровска относно заболяването кистозна фиброза при някои пациенти - например до 5-годишна възраст, които получават един определен лекарствен продукт.'Според касата всички останали дружества и експерти не приемат промяната.'Шестмесечният период на протокола дава възможност за по-добро проследяване на пациентите и контрол на терапията', отсякоха от НЗОК.

'Това означава, че пак през половин година ще трябва да вземам по една седмица отпуск или по няколко дни всяка седмица, докато получа одобрение на прокотола на различните нива', каза Боряна Ботева, зам.-председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания. Самата тя е с ревматоиден артрит. Тя разказа, че проблемът със заверяването на документа е изключително тежък за болните от малките градове и села в страната.'Например при нас, болните с ревматологични заболявания, в България има три болници - в София, Пловдив и във Варна, в които комисии заседават и одобряват скъпо струващото лечение', разказа Ботева. Пациент от Силистра трябва да пътува до Варна, където комисия разглежда предписаното от личния лекар скъпо лечение например срещу ревматоиден артрит. Ако комисията го подпише, протоколът отива в регионалната здравна каса, а оттам - в националната и после - обратно към пациента.'Само че по Коледа и Нова година протоколите пътуваха по 20 дни между регионалната и националната каса... Ето, така се стига до закъснения от по 2-3 месеца, в които не можем да получим лечението си. А това влошава резултата от терапията', посочи Ботева. И добави:'А всеки един месец закъснение пести на здравната каса от нас, болните с ревматоиден артрит, по 2500 лв. Защото толкова струва лечението ни. Е, как да не си задаваме въпроса дали някой няма изгода протоколите да си останат шестмесечни?!'От НЗОК признаха, че наистина има случаи, при които националните консултанти се събират през дълъг период от време.
'Знаете ли, че понякога подадените документи без проблем минават през специализираните комисии в лечебните заведения, а в регионалните каси - където са същите лекари, изведнъж се оказва, че липсва изследване с хематолог или нещо друго?! Не мога да си обясня подобни случаи', каза още Боряна Ботева.

Ваня Добрева от асоциация'Хипофиза'и от Национален алианс на хора с редки болести също разказа, че много пациенти с редки болести също вземат отпуск, за да заверят протоколите. Тя самата вече си е'пуснала'една седмица през март, когато отново ще трябва да преодолее мелницата на системата.

Пациентите са категорични, че няма пречка, нито опасност за здравето им протоколите за множествена склероза, за болест на Бехтерев, за ревматоиден, псориатичен и ювенилен артрит да станат едногодишни с прилагане на изследвания от контролни проследявания.'Това потвърдиха националните консултанти', завършиха болните.

Статия на в. „Труд“/ 16.1.2014 г.

Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2916437