Ревматоиден артрит: Въпроси от пациенти към пациенти

Народът е казал:'Не питай старило, питай патило.“ За какво хората с ревматоиден артрит питат „колегите“ със същото заболяване в пациентските общности по света и какви са отговорите?

Въпрос:

Здравейте. Какво правите, когато имате криза? Силната умора е ужасна в комбинация с болката. Работата не прави нещата по-добре, но не мога да спра живота си докато кризата премине…

Отговор: Налага ми се да спя през повечето свободно време по време на кризи. Сякаш умората е нещо, което хората без ревматоиден артрит никога не усещат…

Отговор: Пробвай едно по едно, за да разбереш кое ще ти действа – топлина, топли душове, лед, медикаменти. Така ще намериш оптималният вариант, който да можеш да ползваш. Води си дневник с кратко описание на дневните си занимания – кои от тях причиняват болка, какво е нивото и типът на болката, стресови фактори и ниво на емоции. Така ще елиминираш негативните фактори и ще помогнеш и на лекаря си. Също – имай предвид климатичните условия…

Отговор: Имам много неприятни кризи, трябваше да се откажа от работата, единственото което ме поддържа са децата и съпругът ми.

Отговор: Почивка, много почивка. Правиш всичко възможно да мине денят и след това почиваш. Съжалявам, няма тайна рецепта. В момента не работя и съм добре, но докато бях в училище почивах между лекциите при всяка възможност и закъснявах сутрин. Използвай всяка възможност за почивка.

Отговор: Проспи кризата. Спя, когато се прибера у дома и след това отново, чак до сутринта….Използвам възглавници, за да наместя краката си удобно, поставям бутилки топла вода и обличам топли дрехи. За съжаление, не мога да приемам болкоуспокояващи заради проблеми с черния дроб. Тази седмица си взех болничен и я прекарах в леглото!

Отговор: Понеже съм алергична към стероиди, не мога да ги приемам по време на криза. В момента съм в криза и всичко това ми коства много. Обадих се на лекаря ми за спешен преглед. Толкова съм изморена от постоянната болка в краката, от слабостта и невъзможността да стоя повече от 3 минути права без да имам нужда да седна…

Отговор: Това, което ми помогна много за умората  беше отказването от захарта и содата, дори и диетичната. Пий много вода и почивай повече. Успех!

Отговор: Почивам, когато мога, слагам лед на болните места и се обаждам на хора, които разбират какво ми е в този момент. Също, гледам забавни филми и чета комикси или някоя книга, която да ме накара да се чувствам по-добре.