Странични ефекти при лечение с кортикостероиди (част 1)

medicПри ревматичните заболявания често се налага прием на кортикостероиди. Тези медикаменти облекчават симптомите на заболяването, но и носят своя сериозен риск и трябва да се приемат само контролирано, с лекарско предписание.

Някои от изброените странични ефекти от кортикостероиди вероятно вече са ви познати, за други може би не знаете. Ако сте на лечение с кортикостероиди и усетите симптоми, споменати в тази статия, информирайте своевременно лекаря си.

*  *  *

Хормоните са химикали със силно въздействие, които са свързани с много различни процеси в тялото – от плътността на костите до теглото на тялото. Тъй като кортикостероидите са хормони, те могат да имат широк спектър на странични ефекти.

Ако са ви предписани кортикостероиди, всякакви странични ефекти и тяхната сила, ще зависят от три фактора:

  1. Под каква форма са кортикостероидите – стероидните таблетки (орални кортикостероиди) по-често причиняват странични ефекти, отколкото тези, които са на инжекции или за инхалация.
  2. Силата на дозата – колкото по-висока е дозата, толкова е по-голям риска да се развият странични ефекти.
  3. Колко време приемате кортикостероидите – например, по-вероятно е да развиете по-сериозни странични ефекти ако приемате орални кортикостероиди за повече от три месеца или ако правите по 3-4 курса на лечение с тях на година.

Кортикостероиди за инхалация

Кортикостероидите за инхалация (вдишване) се прилагат за кратък период. Повечето хора се повлияват добре и имат малко странични ефекти.

Продължителното ползване може д а доведе до обриви в устата (млечница). Това е гъбична инфекция, която се развива в устната кухина. Изплакването на устата с вода след ползване на инхалатора може да намали риска от появата им.

Кортикостероидни инжекции

Кортикостероиди, които се инжектират в мускули и стави може да причинят болка и подуване на мястото на инжекцията. Проблемът ще отшуми за няколко дни.
С времето, поставянето на мускулни инжекции с кортикостероиди може да отслабят мускула, в областта където се поставя лекарството.
Кортикостероидите се инжектират директно в кръвта, когато това се налага. Директното инжектиране във вената може да причини странични ефекти като:

  • Дразнене на стомаха, лошо храносмилане
  • Силно сърцебиене (тахикардия)
  • Гадене
  • Безсъние
  • Метален вкус в устата

Може да изпитате и промени в настроението. Например може рязко да изпадате от щастие в раздразнение, депресия или безпокойство.
Източник: http://www.nhs.uk/

Вижте втора част на статията тук: Странични ефекти при лечение с кортикостероиди (част 2)