Коварната коксартроза

Коксартрозата, наричана още деформираща артроза на тазобедрената става, е заболяване, характерно за по-напредналата възраст. Среща се по-често при жените. Засяга едната, а нерядко и двете тазобедрени стави. При тази болест се наблюдава износване (изхабяване) на ставата. Хрущялът, покриващ нейните повърхности, изтънява и на места напълно изчезва, а костта се деформира - някъде се сплесква и стопява, а другаде разраства. Така се образуват всеизвестните'шипове'.

И тогава ставните обвивки се възпаляват, тъй като оголените костни повърхности се трият при движение. Износване на ставата може да се получи, когато тя е плитка или напълно изкълчена по рождение, и среща се предимно при жените, затова и коксартрозата е по-честа при тях. Рискът сеповишава и от прекарани други местни или общи заболявания, довели до непълноценност на ставния хрущял. Нормално е след 40 години да започне износване на ставния хрущял. То не причинява съществени оплаквания даже до дълбока старост и е съвместимо с начина на живот и активността на възрастните. Първите болки в ставите се усещат при продължително ходене хора. Когато обаче се съчетае със споменатите причини, води до коксартроза. Понякога болестта се развива бавно, в течение на десетилетия, в други случаи за 3-6 години се стига до усложнения.

Първото оплакване е болка, която се увеличава при продължително ходене и често се разпространява към коляното или кръста. При съмнение за коксартроза първо трябва да се изключат други причини за оплакванията - болки, идващи от коляното, от кръста, от мускулите около ставата или от възпалителни или други заболявания. Когато болестта е вече доказана, но оплакванията са още незначителни, подобрения могат да се очакват, ако ограничите ходенето и обострянето се тушира с малки дози противовъзпалителни лекарства. Полезни в този ранен стадий могат да бъдат физиотерапевтичните процедури и балнеолечението. Докато ставата все още не е тежко деформирана, добре е да се обсъди с опитен специалист дали по оперативен път може да се коригира дефектът, предшестващ коксартрозата. Но в късните стадии на развитие на болестта, когато болките и трудното придвижване затрудняват живота на страдащия, той вече трябва да обсъди с ортопед заместването на тазобедрената става с изкуствена. Поставянето на изкуКоксартрозата, наричана още деформираща артроза на тазобедрената става, е заболяване, характерно за по-напредналата възраст. Среща се по-често при жените. Засяга едната, а нерядко и двете тазобедрени стави.

При тази болест се наблюдава износване (изхабяване) на ставата. Хрущялът, покриващ нейните повърхности, изтънява и на места напълно изчезва, а костта се деформира - някъде се сплесква и стопява, а другаде разраства. Така се образуват всеизвестните'шипове'. И тогава ставните обвивки се възпаляват, тъй като оголените костни повърхности се трият при движение. Износване на ставата може да се получи, когато тя е плитка или напълно изкълчена по рождение, и среща се предимно при жените, затова и коксартрозата е по-честа при тях. Рискът сеповишава и от прекарани други местни или общи заболявания, довели до непълноценност на ставния хрущял. Нормално е след 40 години да започне износване на ставния хрущял. То не причинява съществени оплаквания даже до дълбока старост и е съвместимо с начина на живот и активността на възрастните. Първите болки в ставите се усещат при продължително ходене хора. Когато обаче се съчетае със споменатите причини, води до коксартроза. Понякога болестта се развива бавно, в течение на десетилетия, в други случаи за 3-6 години се стига до усложнения. Първото оплакване е болка, която се увеличава при продължително ходене и често се разпространява към коляното или кръста.

При съмнение за коксартроза първо трябва да се изключат други причини за оплакванията - болки, идващи от коляното, от кръста, от мускулите около ставата или от възпалителни или други заболявания. Когато болестта е вече доказана, но оплакванията са още незначителни, подобрения могат да се очакват, ако ограничите ходенето и обострянето се тушира с малки дози противовъзпалителни лекарства. Полезни в този ранен стадий могат да бъдат физиотерапевтичните процедури и балнеолечението. Докато ставата все още не е тежко деформирана, добре е да се обсъди с опитен специалист дали по оперативен път може да се коригира дефектът, предшестващ коксартрозата. Но в късните стадии на развитие на болестта, когато болките и трудното придвижване затрудняват живота на страдащия, той вече трябва да обсъди с ортопед заместването на тазобедрената става с изкуствена. Поставянето на изкуствена става чрез операция. Такова лечение се провежда в добре оборудвани клиники. Ако се спазват всички изисквания, ранните следоперативни усложнения са редки, дори по-късните - след 10 и повече години, също са поправими. Понякога хора с тежка коксартроза се насочват към правачи и екстрасенси, което е напълно безполезноствена става чрез операция. Такова лечение се провежда в добре оборудвани клиники. Ако се спазват всички изисквания, ранните следоперативни усложнения са редки, дори по-късните - след 10 и повече години, също са поправими. Понякога хора с тежка коксартроза се насочват към правачи и екстрасенси, което е напълно безполезно

източник :http://www.lekar.bg/news-146/info-3789/%D0%9A%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0.%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0/