Позитивното мислене: Новото лекарство срещу артрит?

mozykСправянето с това как мозъкът работи по време на болка може да е също толкова в помощ на пациентите, колкото и противовъзпалителните медикаменти за болезнени стави, казват учени. Според изследователите, медитацията, психотерапията и други видове терапии могат да накарат мозъка да реагира различно, което да намали хроничната болка, която изпитват милиони хора с артрит. Изследването е на Arthritis Research UK и е проведено в Университета на Манчестър.

Изследователите са разгледали процесите, които протичат в мозъка при артритна болка и са заключили, че има възможности за по-различен тип терапия, отколкото скъпите и потенциално опасни болкоуспокояващи.

Проф.Алън Силман, медицински директор на Arthritis Research UK казва: „Това проучване предоставя невероятни данни за това как се развиват мозъчните процеси при болка от остеоартрит.“

Учените са установили и защо при хора с едни и същи костно увреждания със сходни нива на ставна увреда, изпитват различна степен на болка. По думите на специалистите подобни проучвания могат да помогнат за намаляването на приема на болкоуспокояващи.

Проф.Антони Джоунс от Университета в Манчестър заявява, че „Нивото на болката при хората с артрит винаги се е смятала за свързана със степента на увреда на костите.“

Оказва се обаче, че колко боли не зависи от това колко увреждания има и освен това болката може да се разнася и в съседни области на засегнатите от артрита, дори и там, където болестта не е дала поражения.

„Искахме да видим от какво се причинява това“, казват експертите.

Чрез проучването, публикувано в Европейският журнал по неврология, са били измерени отговорите на мозъчните вълни на болезнени лазерни импулси при пациенти с остеоартрит и такива, които не страдат от болки.

Те са открили, че докато пациентите са очаквали болезнения импулс, част от мозъка, наречена insula cortex е повишила дейността си и това до голяма степен е предсказало размера и интензитета на хроничната болка на пациента. Проф.Джоунс казва: „Болката е в мозъка, човек я усеща чрез него. Това, което трябва да направим е да се фокусираме повече върху влиянието на мозъка, за да предотвратим болката.“

Той добавя: „Има различни видове когнитивно – поведенчески терапии и методи за консултация, които ще бъдат по-ефективни от високите дози болкоуспокояващи. Една от терапиите е базирана на будистка практика. Тя повишава концентрацията на ума чрез медитативни техники“, споделя още лекарят.

Като цяло той е категоричен, че целта на всичко това е да се насърчат пациентите с артрит да се притесняват по-малко за състоянието си и да се намали тревожността им.

По статия на: express.co.uk