Световен ден за борба с хепатитa - 28 юли

По  повод световния ден за борба с хепатита 28 юли в гр.Бургас ще бъде органзирано информацонно събитир  в морската градина пред комплекс „Флора“ от 19,00 до 23,00 часа, за жителите и гостите на гр. Бургас, които ще имат възможност:

Да получат информация за за заболяването;

Да разберат повече за превенцията и лечението;


Да се изследват анонимно и безплатно;


Изследванията ще се проведат с бързи скринингови тестове, в медицински мобилен кабинет от квалифицирани специалисти, а резултатите ще са готови в рамките на 10 мин. след вземане на пробата. Изследването се извършва с капка кръв от пръста, и консумацията на храни и напитки не влияе на резултата.

 

Да се забавляват с музиката на нашите изпълнители Ивайло Донков и Петя Миланова;


Да се забавляват с танците на Клуб по спортни танци Бургас 1975, с ръководители Андрей Тодоров и Добрина Паричкова;

 

Кампанията е насочена към повишаване информираността за заболяването, начините за превенция и лечение.

Целта й е да се акцентира върху информираността и навременното диагностициране на хепатит В и С.

 

В България липсва официална статистика. По неофициални данни се смята, че , в страната около 500 000 души са засегнати от вируса, като голяма част от тях не знаят за това, поради липсата на ясни симптоми. Ето защо организирането на подобни кампании е от изключително значение – те дават възможност на максимално голям брой хора по бърз и достъпен начин да се информират и да установят своя статус.

 

Кампанията се организира от Фондация „Позитивен избор“, с партньорството на Община Бургас, Център за защита правата в здравеопазването, Организация на пациентите с ревматологични заболявания, Сдружение „Доза Обич“,