НОВИ НАСОКИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ С БИОЛОГИЧНИ МЕДИКАМЕНТИ В АНГЛИЯ

Преди няколко дни в интернет страницата на английската организация за хора страдащи от болест на Бехтерев беше публикувана информация относно изискванията за лечение с анти ТНФ медикаменти.

 

Оригиналното съобщение на английски език можете да прочетете тук : http://nass.co.uk/news/new-nice-as-guidelines-for-anti-tnf-announced/

 

По- надолу можете да прочетете превода на съобщението.

 

'Министерство на здравеопазването на Великобритания възложи на Националния институт за здраве и социални грижи да създаде насоки за използването на анти TNF медикаменти при лечението на анкилозиращ спондилит( АС ) и нерадиографски спондилоартрит.

Националният институт за здраве и социални грижи публикува крайния вариант за оценка и ние сме щастливи да съобщим, че постигнахме всичко, за което се борихме.

Всички съществуващи медикаменти (TNF блокери) е поволено да бъдат използвани за лечение на АС.

Това означава, че ревматолога и пациентът могат да избират от всички налични на пазара медикаменти, включително и Инфликсимаб (най-евтиния вариант). Доскоро Инфликсимаб не беше наличен за лечение на АС, поради разходите.

Националният институт за здраве и социални грижи препоръчва избора на лечение да бъда направен след дискусия между ревматолога и пациентът за ползите и недостатъците му.

Адалимумаб (Хумира), Етанерсепт (Енбрел) и Цертолизумаб Пегол (Цимзия) се препоръчват като вариант за лечение на тежък нерентгенографски аксиален спондилоартрит.

Това означава, че анти TNF терапията може да бъде използвана на по- ранен етап от заболяването. Предходните критерии (препоръки) конкретизираха, че за да се лекуват с анти TNF медикаменти, пациентите трябва да имат диагноза АС и налични промени на сакроилиачните стави и/или гръбначния стълб. Това оставяше хората , които имат диагностициран АС, но все още нямат видими на рентгенова снимка изменения, да живеят живот изпълнен с болка.

Новите критерии позволяват на хора с нерадиографски аксиален спондилоартрит да се лекуват с анти TNF медикаменти, въпреки че промените в сакроилиачните стави и гръбначния стълб все още не са настъпили.

Вече е възможно пациенти, които не отговарят на лечението на един анти TNF медикамент, или пък се е проявил страничен ефект, или лечението вече не е ефективно, да преминат към лечение с друг анти TNF медикамент.

До този момент препоръките на Националния институт за здраве и социални грижи позволяваха да бъде започнато лечение с анти TNF и ако пациента не отговаря на това лечение нямаше възможност да премине към друг анти TNF медикамент, освен ако не са се проявили странични ефекти през първите 12 седмици от лечението.

В момента ревматологът може да мисли в посока смяна на един медикамент с друг, ако първия е с изчерпан ефект или са проявени странични действия.'

 

превод: ОПРЗБ