Падагра 'царската болест'

“Царската болест” така хората наричат подаграта. Тя и известна от векове. Според съвременната медицина подаграта не е болест, а симптом.

Подаграта засяга обикновено мъже над 40 годишна възраст. Тя се дължи на задържането в организма на пикочна киселина. Пикочната киселина се отлага в бъбреците под формата на кристали. Подаграта може да бъде причинена от предходно бъбречно заболяване или след приема на някакво лекарство.

Кога се появява подаграта? Обикновено тя атакува организма след сериозно гастрономическо угощение, затова е наричана “царска болест”. Обикновено първият признак на подаграта е оток и силна болка на единия палец на крака. Кожата се зачервява и затопля. След няколко дена нещата се връщат на мястото си и така до следващото преяждане.

Изключително вредни за страдащите от подагра са дивечовите меса и дреболиите. Тяхната консумация води до натрупване в тялото на вещества наречени пурини. Нормално те се преработват от урината и изхвърлят чрез нея. Но ако ние претоварваме организма си с тях, пикочната киселина не смогва да ги преработи и това води до тяхното натрупване. Това от своя страна води до възпалителните процеси.

източник: http://bolestite.com/samo-demir-bozan-moje-da-se-prebori-s-carskata-bolest/