Лекарство за рак, създадено преди 26 години, дава надежда за лечение на лупус

Лекарство за рак,създадено преди 26 години, дава надежда за лечение на лупус

 

 

Нерядко, в областта на медицината, лекарство, създадено да облекчи едно състояние, намира приложение при лечение на друго такова. Такъв е случаят с едно наскоро провело се проучване относно препарат, който първоначално е разработен за стимулиране на имунната система при раковоболни пациенти, който показва потенциал да се използва при лечение на лупус, сериозно автоимунно заболяване, при което организмът атакува собствените си органи и тъкани. При прилагането на по - молка доза, от необходимата за лечение на раковоболни пациенти от естествен белтък, наречен IL-2, изследователите установяват, че той е в състояние да възстанови баланса на свръхактивната имунна система, каквато имат пациентите с лупус. Тъй като се очертава като препарат с безопасно и ефективно приложение, много скоро се очаква IL-2 да вземе участие в клинични проучвания за лечение нал лупус.

 

 

Клиничните проучвания за ново лечение на лупус могат да започнат веднага.

В наскоро дадено изявление д-р Ди Ю, съавтор на изследването заяви: “ Това лекарство, което може да подпомогне борбата на имунната система при раковоболните пациенти е одобрено през 1990 година, но все още не е намерило широко приложение.”

“ Въз основа на новите ни познания за имунната система ще използваме този препарат с други цели.”

На изследване с IL-2 се подлагат пациенти страдащи от лупус, които не се повлияват добре от стандартните процедури.По думите на проф. Ерик Моранд, който също е съавтор на изследването, този препарат е в състояние “ чрез множество механизми “ да успокои хиперактивната имунна система на пациентите.

Лупусът е хронично автоимунно заболяване, което може да увреди всеки орган от човешкото тяло.Причината за отключването на заболяването е все още неизвестна. По данни на The Lupus Organization в случая имунната система на пациента не е в състояние да разпознае болестотворните нашественици от собствените си тъкани. Най-малко 1.5 милиона американци страдат от лупус, като симптомите при това състояние варират от леки до животозастрашаващи.

Може да се използва предимството, че лекарството е вече на пазара и е получило разрешение за лечение на друго състояние и да премине в етап на официални проучвания за лечение на лупус.

 

превод: Жанета Черпокова

източник : http://gowithhealth.com/new-lupus-treatment-2016-26-year-old-cancer-drug-shows-promise/