Световен ден за борба с артрита 2016 - информационна кампания

По повод Световния ден за борба с артрита 12 октовмри Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) дава старт на информационна кампания, целяща повишаване на информираността относно ревматичните заболявания, техните симптоми и последици.
Макар и много разпространени, ревматичните заболявания остават слабо познати на обществото. Познанието за техните основни симптоми и последици може да помогне за по-бързо поставяне на диагноза при наличие на оплаквания, по-ранен старт на лечение и съответно благоприятна прогноза.
Познаването на ревматичните заболявания може да помогне за подобряване на живота на хората, страдащи от такива заболявания, както и отношението на техните близки, колеги и прятели!
До 12 Октомври всеки ден ще публикуваме по нещо интересно и полезно за ревматичните заболявания. Кампанията ще се проведе във фейсбук. Следете страницата на ОПЗРБ, както и фейсбук групата ни!
Информационната ни кампания ще се разшири като публикуваме и още много интересни и полезни статии, както и резултата от един своеобразен социален експеримент, с който се заехме наскоро!
Моля всеки, който желае да ни подкрепи да сподели информацията, която ще публикуваме, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!

Днес публикуваме списък с някои от основните ревматични заболявания.

Ревматичните заболявания са хронични и болезнени, като засягат не само ставите, но могат да причинят сериозни увреждания и на други органи и тъкани. Ранната диагностика е ключова за облекчаване на болката и намаляване на вероятността от по-тежки увреждания
Ревматологични заболявания са:
Ревматоиден артрит
Псориатичен артрит
Анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев)
Системен лупус еритематозуз
Склеродермия
Васкулити
Синдром на Сьогрен
Дегенеративни ставни заболявания (артрози)
Подагра
Фибромиалгия