Препоръки на EULAR за справяне с аксиалния спондилоартрит (болест на Бехтерев)

Това е кратка версия на препоръките на Европейската лига за борба с ревматизма (EULAR) към хора с болест на Бехтерев. Оригиналната публикация можете да намерите на: www.eular.org.


Въведение
Препоръките на EULAR са към лекари, медицински специалисти и пациенти за най-добрия начин за терапия и справяне със заболяването. Аксиален спондилоартрит е обобщаващ термин, който включва различни форми на заболяването. Една от най-важните разлики е дали има възпаление и дали има изменения в костите, където гръбнакът среща таза (сакроилиачната става). Ако тези промени са видими на рентген, заболяването се нарича анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев) или рентгенографски аксиален спондилоартрит. Когато няма промени в тази област, видими на рентген, се нарича нерентгенографски аксиален спондилоартрит.При някои хора може да има преминаване от нерентгенографски стадий на заболяването към рентгенографски. 


Лекари, здравните специалисти и пациенти са работили заедно, за да подготвят тези препоръки. Включването на пациенти към екипа, дава сигурност, че тяхната гледна точка също е отразена в препоръките. Авторите са взели предвид всички доказателства за действието на медикаментозното лечение при аксиалния спондилоартрит.


Какво знаем до сега?
Аксиалният спондилоартрит е състояние, при което гръбнакът е скован и болезнен, като това се дължи на автоимунна реакция срещу собствените тъкани, при която се появява възпаление.Гръбначните прешлени може да се сраснат един за друг, което се дължи на  допълнително образувана костна тъкан. Главният симптом е хронична болка в гърба, заедно със скованост, която се подобрява при движение и гимнастика. Други симптоми са възпаление на ставите (артрит) и на ентезите – съединителната тъкан, където мускулите се закрепват към костите, като възпалението в този случай се нарича ентезит. Хора с аксиален спондилоартрит може също да имат остро възпаление на очите, което се нарича преден увеит, кожни проблеми - псориазис, както и възпаление на червата.
 
Препоръките включват информация за няколко различни видове терапии, които се използват за справяне с аксиаления спондилоартрит. Медикаментите може да се обобщят в няколко групи:


•    Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС): те облекчават болката и сковаността.


•    Болестопроменящи анти-ревматични средства (DMARDs): целят да променят начина на протичане на заболяването, като намалят възпалението. Те също помагат да се подобрят функциите и да се спре увреждането на ставите. Тази група включва биологични болестопроменящи анти-ревматични средстава, които често се наричат само „биологични“. Биологичните обикновено работят като блокират някоя специфична молекула, като по този начин намаляват възпалението.


Какво казват препоръките?


Пет са принципите, на които са основани тринайсетте препоръки. Принципите са:


•    Аксиалния спондилоартрит е потенциално тежко заболяване, което може да има различни симптоми да засяга различни части на тялото, което е индивидуално за всеки.


•    Аксиалния спондилоартрит изисква мултидисциплинарен подход, който се координира от ревматолог.


•    Главната цел на терапията при хората с аксиален спондилоартрит е да се постигне максимално възможното качество на живот, като се контролират симптомите и възпалението и се запазят нормалните функции на човека и неговия социален живот.


•    Комбинация и от лекарства и не-лекарствена терапия се използва, за да се постигне горната цел.


•    Всяко решение относно терапията трябва да е основано на решение взето съвместно от пациента и ревматолога, и това решение трябва да вземе под внимание високата лична, медицинска и социална цена, с която е свързан аксиалния спондилоартрит.


Всяка препоръка се основава на налични научни доказателства или мнение на експерти. Броят на звездичките при всяка препоръка отразява колко солидни доказателства има в нейна полза и колко е важно пациентът и лекарят да ги прилагат.


Една звездичка (*) означава, че има ограничен брой доказателства.
Две звездички (**) има някакви доказателства.
Три звездички (***) означава, че има доста доказателства.
Четири звездички (****) означава, че препоръката е подплатена с много доказателства
.
 
•    Терапията на аксиалния спондилоартрит трябва да е персонализирана спрямо наблюдаваните в дадения момент симптоми и индивидуални характеристики.*
Аксиалния спондилоартрит може да засегне различните хора по различен начин, така че е наистина много важно лечението, което получавате, да е “по мярка“ за вас лично. Лекарят ви може да вземе предвид къде и по какъв начин ви е засегнало заболяването, дали в гръбнака или в други стави, или в други части на тялото като например очите. Лекарят също ще провери дали имате други заболявания или психологически, или социални фактори, които може да имат значение за това кое лечение е най-добро за вас.
 
•    Наблюдението на заболяването при хора с аксиален спондилоартрит трябва да включва впечатления на самия пациент, клинични резултати, лабораторни тестове и образна изследвания. Честотата на контролните прегледи зависи от индивидуалния случай, в зависимост от симптомите, тежестта на заболяването и терапията.*
Проследяването на Вашето заболяване трябва да включва комбинация от едно или няколко средства, като въпросници, прегледи, кръвни изследвания и образна диагностика, като рентген и ядрено-магнитен резонанс. Рентгенови снимки не трябва да се правят повече от веднъж на две години. Честота на другите използвани методи и средства за проследяване зависи изцяло от вашето индивидуално състояние. 
 
•    Терапията Ви трябва да има определена цел.*
Вашата цел трябва да определите съвместно с ревматолога си. Тя трябва да е съобразена с всички ваши индивидуални обстоятелства. Състоянието ви трябва редовно да се проследява, за да преценявате дали целта е постигната. Целите на различните пациенти са различни.
 
•    Трябва да се информирате*** за заболяването си и да бъдете мотивиран да правите редовно физически упражнения***, да спрете цигарите;* обмислете възможността за физиотерапия ****.
Информацията може да ви помогне да разберете болестта си. Ако сте в добра физическа форма и и здрави, това няма да ви навреди, а може да се отрази положително. Правенето на гимнастика вкъщи може да ви помогне да намалите симптомите на заболяването си. Има доказателства, че цигарите имат връзка с възпалителния процес и самото заболяване.
 
•    Ако страдате от болки и скованост, трябва да опитате НСПВС като първи медикамент. Ако НСПВС работи и симптомите се връщат, когато спрете да ги приемате, може да ги ползвате по-продължително.****
НСПВС са лекарства, които намаляват болката и сковаността. Ако симптомите ви се появяват отново, ако спрете приема им, то докторът ви може да препоръча да ги вземате по –продължително. Ако нямате симптоми, тогава докторът може да предложи да спрете да ги взимате, за да избегнете възможни странични ефекти.
Ако все още имате болки след предишните терапии или ако не може да ги приемате по някаква причина, може да имате предвид и болкоуспокояващите, като парацетамол, и опиоидни медикаменти .*
Болкоуспокояващите може да са полезни, но те обикновено не се предписват, освен ако другите медикаменти не са сработили при вас. Най-напред трябва да опитате да лекувате аксиалния спондилоартрит с други медикаменти.
 
•    Може да се имат предвид и стероидни инжекции ***, но хора с аксиален спондилоартрит не трябва да ползват стероиди за дълъг период от време .*
Глюкокортикоидите са вид стероидни медикаменти. Може да ви бъдат приложени под форма на инжекция в областта на болката, или да ви бъде предписан кратък курс от високи дози под форма на таблетки. Стероидите не трябва да се ползват дълго време, независимо от начина на приложение.
 
•    Ако заболяването ви засяга само гърба, обикновено няма да ви лекуват с болестопроменящи антиревматични средства; Може да обмислите Сулфасалазин, ако имате артрит на периферните стави.****
Ако заболяването ви засяга само гърба (аксиална форма), тогава е нормално да не ви лекуват с конвенционални системни болестопроменящи антиревматични средства (csDMARDs).
Причината е, че csDMARDs като Метотрексат, Сулфасалазин или Лефлуномид не въздействат достатъчно, за да облекчават симптомите в гърба. Ако заболяването ви също засяга и стави като китки, лакти, глезени и колена (периферен артрит), тогава лекарство като Сулфасалазин може да е добра опция.
 
•    Биологичните болестопроменящи антиревматични средства (bDMARDs) трябва да се имат предвид при хора, с постоянно висока активност на заболяването въпреки конвенционалната терапия; сегашната практика е да се започне с TNF инхибитор.****
bDMARDs са опция за терапия за хора, които не постигат желаното подобрение с други терапии. bDMARDs са различни видове. Терапията при хора с аксиален спондилоартрит най-обичайно първо започва с TNF инхибитори. TNF идва от тумор некротизиращ фактор, който е протеин, участващ във  възникването на възпаление. Блокирането на възпалението може да подпомогне облекчаването на симптомите ви, както и да спре основното заболяване и увреждането на ставите.
 
•    Ако TNF инхибиторите не работят за вас, вашият лекар може да предложи смяната с друг TNF инхибитор*** или друг вид bDMARD наречен IL-17 инхибитор.****
Ако първият TNF инхибитор не сработи за вас, тогава можете да опитате различен или да ви предпишат bDMARD, който блокира друг протеин, наречен IL-17 (съкратено от интерлевкин 17). Трябва да приемате всяко лекарство за поне три месеца, преди да решите с лекаря си дали работи или не.
 
•    Ако постигнете постоянна ремисия, може с лекаря си да обмислите намаляването на дозата на bDMARD.***
В случай, че терапията ви е сработила и сте постигнали ремисия, тогава има възможност да намалите дозата на вашето bDMARD. Това може да стане като намалите приеманото количество или като започнете да го приемате по-рядко. Изключително важно е да не променяте дозата си самостоятелно, без да се консултирате с лекар, тъй като това трябва да стане много бавно.
 
•    Смяна на тазобедрена става може да се обмисли при хора с постоянна и неповлияваща се болка независимо от тяхната възраст, ако има доказателство за увреждане на рентгенова снимка; може да се има предвид и възможността за гръбначна операция в специализирана клиника, ако пациентът е с тежко инвалидизиращо увреждане.**
Хора от всяка възраст може да обмислят смяна на тазобедрена става, ако рентгеновата снимка показва, че има увреждане и ако изпитват болка и ограничения, които не се влияят от медикаменти. Ако имате тежки гръбначни деформации, причинени от АС, може да се насочите към гръбначен хирург, за да обсъдите възможна операция.
 
•    Когато има значително влошаване на заболяването ви, заедно с лекаря можете да потърсите и други причини освен възпалението.*
Симптомите при хора с аксиален спондилоартрит са предизвикани преди всичко от възпалението, но понякога на практика може да има гръбначна фрактура. В случай, че внезапно се влоши състоянието ви, или изобщо не се подобрява от терапията, вашият лекар може да направи образно изследване. Това може да е компютърна томография, с която се изгражда триизмерна картина на вашия гръбнак или ЯМР (ядрено магнитен резонанс).
 
Обобщение
Най-общо препоръките подчертават, че има различни терапии за хората с аксиален спондилоартрит . Ако имате аксиален спондилоартрит тези препоръки ще ви дадат някои насоки за това какво може да очаквате от лекаря и какви терапии могат да ви бъдат предложени.


Ако имате специфични въпроси или притеснения за заболяването си или медикаментите, вие трябва да говорите с медицинския специалист, който се грижи за вас.


Източник:www.eular.org.


превод: И. Спасова
редакция: М.Иванова, Б.Ботева