Семейно планиране при пациенти с автоимунни заболявания и псориазис

През 2021 г представители на Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България и Асоциация на пациентите с автоимунни заболявания участваха в националната конференция на Българско дружество по ревматология.

По време на събитието представихме презентация на тема “Семейно планиране при пациенти с ревматични заболявания – предизвикателства” и беше постигнато съгласие за създаване на консенсус от страна на Българско дружество по ревматология по темите за семейното планиране, медикаменти, видове лечение подходящи за този период от живота на пациентите.

?В тази връзка на 04.07.2022 беше проведена работна среща с участието на д-р Бояджиева, ревматолог от УМБАЛ”св.Иван Рилски”, доц. Д-р Развигор Дърленски, дермтолог от Аджибадем Ситиклиник УМБАЛ Токуда, Боряна Ботева, председател на УС на ОПРЗБ, Анета Драганова, председател на УС на АПАЗ. В срещата взеха участие и Николай Недялков от АПАЗ и Миглена Иванова от ОПРЗБ. Беше поканен и специалист акушер-гинеколог, който за съжаление не успя да присъства, поради служебни ангажименти.

?Д-р Бояджиева представи настоящите препоръки на Европейската лига за борба с ревматизма от 2016 година, които в момента са в процес на осъвременяване, а тя е част от екипа.

Тя обяви, че в момента работна група подготвя консенсуса, който ще бъде обсъден от всички представители на Българско дружество по ревматология по време на Националната конференция тази година, която ще се проведе в периода 29.09-02.10. 2022 г.

?В конференцията ще вземат участие и представители на Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България и Асоциация на пациентите с автоимунни заболявания, чиято задача ще бъде след разработване на окончателния вариант на документа да го сведат до език, подходящ и разбираем за пациентите.

?Доц. Д-р Дърленски посочи, че предстои осъвремняване на консенсуса за лечение на псориазис и предложи това да бъде колаборация с продължение и документите да бъдат осъвременявани своевременно, тъй като медицината в сферата на ревматоидните заболявания, атопичния дерматит, псориазиса се развива с бързи темпове.

?Ще продължаваме да ви държим в течение за следващите стъпки.