Семейно планиране при пациенти с автоимунни заболявания и псориазис

През 2021 г представители на Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България и Асоциация на пациентите с автоимунни заболявания участваха в националната конференция на Българско дружество по ревматология.

По време на събитието представихме презентация на тема “Семейно планиране при пациенти с ревматични заболявания – предизвикателства” и беше постигнато съгласие за създаване на консенсус от страна на Българско дружество по ревматология по темите за семейното планиране, медикаменти, видове лечение подходящи за този период от живота на пациентите.

🎯В тази връзка на 04.07.2022 беше проведена работна среща с участието на д-р Бояджиева, ревматолог от УМБАЛ”св.Иван Рилски”, доц. Д-р Развигор Дърленски, дермтолог от Аджибадем Ситиклиник УМБАЛ Токуда, Боряна Ботева, председател на УС на ОПРЗБ, Анета Драганова, председател на УС на АПАЗ. В срещата взеха участие и Николай Недялков от АПАЗ и Миглена Иванова от ОПРЗБ. Беше поканен и специалист акушер-гинеколог, който за съжаление не успя да присъства, поради служебни ангажименти.

🩺Д-р Бояджиева представи настоящите препоръки на Европейската лига за борба с ревматизма от 2016 година, които в момента са в процес на осъвременяване, а тя е част от екипа.

Тя обяви, че в момента работна група подготвя консенсуса, който ще бъде обсъден от всички представители на Българско дружество по ревматология по време на Националната конференция тази година, която ще се проведе в периода 29.09-02.10. 2022 г.

📍В конференцията ще вземат участие и представители на Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България и Асоциация на пациентите с автоимунни заболявания, чиято задача ще бъде след разработване на окончателния вариант на документа да го сведат до език, подходящ и разбираем за пациентите.

🩺Доц. Д-р Дърленски посочи, че предстои осъвремняване на консенсуса за лечение на псориазис и предложи това да бъде колаборация с продължение и документите да бъдат осъвременявани своевременно, тъй като медицината в сферата на ревматоидните заболявания, атопичния дерматит, псориазиса се развива с бързи темпове.

📌Ще продължаваме да ви държим в течение за следващите стъпки.