Диета за псориатичен артрит: Храната облекчава болката

Някои храни стимулират възпалението. Ето как с диета псориатичният артрит може да бъде контролиран.

Псориатичният артрит (ПсА) е състояние, при което пациентът страда едновременно и от псориазис, и от артрит. Както при другите артрити ПсА причинява ставна болка, скованост и възпаление, което може да доведе до необратимо увреждане на ставите.

За съжаление, направеното проучване за връзката между храната и ПсА не е доказало, че има определена храна, която да предотврати или излекува заболяването. Добрата новина е, че: „Ако се храните балансирано и съумеете да запазите теглото в здравословни рамки, това ще има положително отражение върху състоянието ви”. Това казва ревматологът Андреа Франк, който работи в болницата Маунт Синай в Чикаго. Запазването на здравословно тегло е важно, тъй като напълняването допълнително товари ставите ви, особено в долната част на тялото – колене, бедра, глезени.

Диета за ПсА:

Станете търсач на полезни храни Някои пациенти са установили, че определени храни влошават болките в ставите, които са предизвикани от ПсА. Предполага се, че част от храните предизвикват възпаление по ставите, но за това няма научни доказателства. Ако избягването на определени храни подобрява състоянието ви, опитвайте да не ги приемате. Единственият начин да разберете кои храни оказват влияние на симптомите ви е да преминете на противовъзпалителна или елиминационна диета, казва проф.Хийтър Зуики, директор на институтът Хелфгот Рисърч – Портланд.  С тази диета елиминирате всички възможни проблемни блюда от менюто си (едно по едно) за една, до две седмици и така да прецените кое от тях причинява промяна в състоянието ви. „Обърнете внимание кога симптомите се появяват – това ще ви помогне да откриете към какво сте чувствителни и към какво не”, казва Зуики.

Можете да се научите как да подбирате по-хранителни и балансирани продукти за менюто си, които да намалят болката, подуването и сковаността, предизвикани от псориатичния артит. Ето някои храни, които трябва да избягвате:

Червено месо, цитрусови плодове... Сред храните, които пациенти с ПсА са описали като влошаващи състоянието им, са червено месо, цитрусови плодове, картофи, домати, чушки и патладжан. Няма научно доказана връзка между тези храни и ПсА, но ако установите, че се чувствате по-добре без тях, по-добре не ги приемайте. Храните с глутен също влошават състоянието при някои болни. „Може да се наложи да посетите магазин за здравословни храни, където ще намерите храни без глутен”, казва Франк.

Наситени мазнини и холестерол. Най-лесният начин да ги премахнете е като ядете по малко пилешко и говеждо месо. Избягвайте бекон и други месни продукти, преминали през обработка. Винаги обръщайте внимание на написаното на етикетите на продукта.

Сред храните, които би било добре да добавите към диетата си са:

Риба и семена, богати на Омега-3. Храните, богати на Омега-3 мастни киселини, може да спомогнат за намаляването на възпалението. Част от пациентите с ПсА се чувстват по-добре на диета с речна риба като херинга, скумрия, риба тон, пъстърва и сьомга, именно заради наличието на Омега-3 в тях. Орехите, ленено семе и соевите продукти също са богати на Омега-3.

Плодове и зеленчуци. Някои плодове и зеленчуци трябва да бъдат избягвани, но останалите, като ябълки, броколи, моркови, ще набавят веществата и фибрите, от които се нуждаете. „Изберете плодове и зеленчуци от всякакъв вид и цветове, за да сте сигурни, че набавяте нужните си витамини и минерали”, казва Франк.

Много вода. Част от здравословната диета е и добрата хидратация чрез приемането на много вода. „Това е изключително важно при пациенти с псориатичен артрит, тъй като загубата на вода през кожата е по-голяма”, коментира Франк.

Сложете и подправки. Две от подправките, които са доказано противовъзпалителни са куркума и джинджифил. „Ако готвите, не забравяйте да добавите тези две билки в ястието си”, казва Зуики. „Това, което правят те, е да подтискат Cox2„, което е добре, защото'Cox2-инхибиторите се използват често за лечението на болка и подуване вследствие на възпаление от артрит.”

Зехтин и други растителни мазнини. Зехтинът е чудесен източник на витамин Е. Витамините А, С и Е са антиоксиданти, които предпазват тялото от свободните радикали – разрушителни молекули, свързвани с много хронични заболявания като артрита, както и със стареенето. Други растителни мазнини, като тези от рапица, също са добър избор. Не е препоръчително да използвате палмова и кокосова мазнина.

Като се превърнете в търсач на полезна храна и ядете здравословно и балансирано, ще контролирате заболяването и кризите ще намалеят.

Редактирано от: Christine Wilmsen Craig, MD,

Автор: Beth W. Orenstein

Превод от: http://www.revolutionhealth.com/conditions/living-with-psoriatic-arthritis/diet