Медикаментозното лечение при склеродермия е индивидуално

Проблемите със стомаха, бъбреците и високото кръвно също могат да се появят при болестта

Лечението на склеродермията е насочено към индивидуалните симптоми, които има всеки пациент.

Агресивното лечение на високото кръвно налягане е изключително важно за предотвратяване на бъбречна недостатъчност. В такива случаи се прилагат медикаменти, които понижават налягането.

Според последни проучвания colchicine може да помогне при намаляването на възпалението и чувствителността, които се появяват по кожата. Сърбежите по кожата намаляват при прилагането на  лосиони (емолиенти). Раздразнената кожа се лекува и с хистамин-2-блокери и trazodone.

По-меките прояви на синдрома на Рейно (изстудяване и посиняване на ръцете) могат да бъдат облекчавани с предпазване и затопляне на ръцете. Често се прилагат ниски дози аспирин, които предотвратяват появите на малки съсиреци в пръстите, особено при пациенти, при които е имало проява на язви по върха на пръстите. При синдром на Рейно могат да се прилагат и медикаменти, които отварят артериите като nifedipine и nicardipine или нитроглицерин, прилаган локално. Класът лекарства, познат като инхибитори на обратния захват на серотонина, които се използват при депресия, понякога помагат за подобряване на циркулацията на кръв на засегнатите от болестта места. При тежки случаи на синдром на Рейно може да се стигне до хирургическа намеса. Появата на язви по пръстите може да наложи прилагането на локални или перорални антибиотици.

Стомашното дразнене и киселините може да бъде контролирано с медикаменти, т.нар. инхибитори на протонната помпа. Антиацидните медикаменти също могат да помогнат. Позите на тялото по време на сън с използване на по-висока възглавница спомага за намаляването на потока от киселини към хранопровода и нямалява дискомфорта. Избягването на кафе и тютюнопушене също помагат при тези проблеми.

Проблемите с кожата на лицето могат да се третират с лазерна терапия. Излагането на слънце трябва да бъде сведено до минимум.

Близо 10% от пациентите със склеродермия развиват повишено артериално налягане в дробовете. Такива случаи се лекуват с калциеви антагонисти като nifedipin и антикоагуланти. Възможно е и прилагането на prostacyclin.

Други лекарства, които помагат при склеродермията са имуносупресорите, които спомагат за намаляване на ефектите от хиперактивната имунна система. Ниските нива на penicillamine също са ефективни при това заболяване. Възпалението в белите дробове се потиска с cyclophosphamide и prednisone. Оптималното лечение на болни от склеродермия, при които има белодробни оплаквания, е предмет на активни проучвания. Трансплантацията на стволови клетки е в процес на проучване като възможен вариант за лечение.

Не е открит медикамент, който да бъде универсално ефективен при всички пациенти със склеродермия. При някои пациенти заболяването може да премине леко и да не изисква лечение, при други, протича тежко и хронично.

Прилагайте само лечението, което е предписано от вашия ревматолог.

По информация на: http://www.medicinenet.com/scleroderma/article.htm