лупус

Информационна седмица за ревматичните заболявания

Лупус е диагноза, не присъда.

🌈В Седмицата за информираност за ревматичните заболявания – 8-14 май, Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България насочва вниманието към ранната диагностика на автоимунното заболяване системен лупус.

Литифилимаб значително намалява активността на заболяването при пациенти с кожен лупус

Литифилимаб (litifilimab) е моноклонално антитяло, което е насочено да намали възпалението от подгрупа човешки имунни клетки, известни като плазмоцитоидни дендритни клетки (pDC), които са основен източник на интерферон тип I (IFN-I) и играят важна роля в патогенезата на лупус.

Защо Имуновенин не се заплаща от НЗОК за лечение на системен лупус

На свое заседание на 25.02.2022 г. ръкводоството на министерство на здравеопазването е взело решение, че не приема проекта на Решение на Министерски съвет за одобряване на проект на закон за допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 

МЗ лиши пациентите с лупус от възможността да се лекуват с човешки имуноглобулини

След няколко запитвания до МЗ относно промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които касаеха заплащането на лечението с Имуновенин за пациенти с диагноза системен лупус еритематодес от НЗОК, на18 март 2022 г. на пощата на Организиация на пациентите с ревматологични заболявания в България получихме отговор, в който се казва...

"ЛУПУС - КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ?" - НАРЪЧНИК

По повод информационната седмица за ревматичните заболявания, която се проведе в периода 8-14 май 2017 г. създадохме наръчник, съдържащ основна информация за заболяването лупус. Той е предназначен, както за хората с тази диагноза, така и за техните близки и лекари.

НДК грейна в лилаво в подкрепа на хората с лупус

Точно в 20:00 на 10 май 2017 г., по инициатива на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, НДК грейна в лилаво в подкрепа на хората с лупус. Публикуваме снимки от невероятно позитивното изживяване!

Факти и статистически данни за болестта лупус

Във връзка с информационната седмица за ревматичните заболявания, организирана в периода 8-14 май 2017 г. от Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), представяме на вашето внимание интересни статистически данни и факти за лупуса.

ДЕВЕТ СИМПТОМА НА ЛУПУС, КОИТО ВСЯКА ЖЕНА ТРЯБВА ДА Е В СЪСТОЯНИЕ ДА РАЗПОЗНАЕ

Представяме ви  една интересна статия, която дава основна информация за симптомите на заболяването лупус, които в никакъв случай не трябва да бъдат пренебрегвани.

Известно е, че Лупус е автоимунно заболяване, от което страдат прдимно млади жени.

Съветваме ви при пр...

Жена с лупус се превърна в надежда за намиране на лечение на ХИВ


Жена, която се оказа с невероятна способност да се бори с ХИВ-инфекцията си може да се окаже ключ към създаване на ваксина. Идеята е ваксината да предизвиква специфичен автоимунен отговор, който да унищожи заболяването, съобщават учени
.

Изследователи проучват случая на 3...

4 ползи от упражненията при хора с лупус

Когато си с лупус, самата мисъл за упражнения може да бъде болезнена. Вероятно се чувствате изморени, ставите ви болят и искате да почивате. Но според проучване, упражненията могат да помогнат на хората с лупус да изградят по-здрави мускули, да предотвратят сковаността на ставите, да контролират умората и да избягват качването на тегло