лични истории

Интервю на Боряна Ботева-председател на УС на ОПРЗБ за Медикал нюз

12 октомври е Световният ден на ревматичните заболявания. По този повод Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България (ОПРЗБ), организира информационната кампания Don’t Delay, Connect Today („Не отлагай, прегледай се днес“). Инициативата е на  Европейската лига за борба с ревматизма(ЕУЛАР) и ще бъде проведена едновременно в цяла Европа и целта й е да привлече вниманието на обществото към ранната диагностика на ревматичните заболявания. За това какво ще включва кампанията в България, разговаряме с Боряна Ботева, председател на ОПРЗБ.

Тихомир Витков: Не пожелавам да сте здрави, пожелавам да сте силни

Днес, 19 март 2014 г., от 18.00 ч. в Художествената галерия в Ловеч, художникът Тихомир Витков представя изложбата си „АЗтрология“. Той е член и приятел на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България. Представяме ви кратко интервю с него.

Илиана Тонова: Саркоидозата не се проследява по НЗОК, а как - не знам. За осем години още не съм разбрала.

В Световния ден на редките заболявания, 28 февруари, Илияна Тонова от НАС – Национална Асоциация Саркоидоза, разказва за трудностите, които е срещала с това ревматично заболяване .

История на РА: 10 известни личности с ревматоиден артрит

Археологическите проучвания представят доказателства за наранявания, дегенеративни заболявания, инфекции и тумори в древните скелети, но все още не са открити следи от ревматоиден артрит.
„Не е ясно колко „стар“ е ревматоидният артрит“, казва професорът по ревматология и микробиология/имунология от Университета на Северна Каролина при Чапъл Хил Нортин Хейдлър. „Колкото повече се търси назад в историята, толкова по-ясно става, че той липсва.“
 

Изповед на една жена с фибромиалгия

Във Фейсбук групата 'Гласове на фибромиалгията', американката Деби Кърби е разказала как се чувства в следствие на болестта си. Фибромиалгията е сравнително ново и все още не добре изследвано заболяване. Затова и овладяването му е трудно и все още няма много медикаменти за него. Това прави живота с фибромиалгия доста труден.

Да превърнем дефекта в ефект

Есе на Димитрийка Ванчева, участвало в конкурса'Едгар Стейн'за 2013 г. на тема'Моята тайна за здравословно остаряване с ревматично или мускулно-скелетно заболяване'. Публикуваме текста със специални благодарности към авторката за прекрасното есе.

(На снимките - снимка 1: С приятелска подкрепа поредното приключение-предизвикателство – пътешествие до природната забележителност Вкаменената сватба (Д. Ванчева – на снимката в ляво) - преди започване на лечението с биологични. Снимка 2: Няколко месеца по-късно (след започване на лечение с биологични): отново на пътешествие с пр...

Моят свят е около моите деца


Aвторката на следващия спомен-свидетелство, е една от нашите хоспитализирани майки. Тя е родила и заедно със съпруга си е отгледала три деца. Отглеждането на дете, страдащо от прогресивна мускулна дистрофия трябва да става много бързо. Пациентите умират между 11 и 19 години. Габруш и...